Završna konferencija u sklopu projekta ePATH u Makarskoj: Novi sadržaji i oprema u sva tri zaštićena područja

Proportion
Categories: Novosti

U sklopu završne konferencije ”Prekogranični put endema” u sklopu projekta Put endema- Endemic Pathway- ePATH jučer je u hotelu Biokovo održana konferencija za novinare na kojoj su sva tri partnera, Grad Makarska, Javno poduzeće Park prirode Hutovo Blato iz Bosne i Hercegovine i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore Tivatska Solila predstavili realizirane aktivnosti. Zahvaljujući projektu, Biokovski botanički vrt Kotišina, Park prirode Hutovo Blato i Rezervat prirode Tivatska Solila iz Crne Gore ojačali su svoje kapacitete, dobili nove sadržaje i opremu, unaprijedili edukativne i turističke aktivnosti i razvili novi turistički proizvod, zajednički je zaključak nakon održanih prezentacija svih partnera.

 

U uvodnom dijelu gradonačelnik Makarske Zoran Paunović pozdravio je sve okupljene a posebno partnere iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

-Izuzetno mi je drago da je Grad Makarska bio jedan od partnera u ovom projektu zahvaljujući kojem je obnovljen naš botanički vrt, zadnjih godina dosta zapostavljen. O svim aktivnostima detaljno ćete čuti poslije tijekom prezentacije no želim naglasiti da su obnovljene pješačke staze, posjetiteljski sadržaji i ono što je vrlo važno – nabavljena nova oprema zahvaljujući kojoj je digitalizirana prirodna baština. Na taj način smo učinili veliki iskorak u približavanju naše bogate prirodne baštine što većem broju posjetitelja. Ovim putem još jednom pozivam naše turističke agencije i gospodarstvenike da se uključe jer ovo je prilika da revitaliziramo našu prirodnu baštinu i repozicioniramo Makarsku kao destinaciju koja uz svoje već prepoznate prirodne ljepote nudi još jedan dodatni proizvod, istaknuo Paunović u uvodnom dijelu.

Okupljene je pozdravio i Nikola Zovko, ravnatelj Parka prirode Hutovo Blato u ime glavnog partnera naglasivši kako mu je drago što svi partneri mogu predstaviti značajne rezultate.

-Mi smo prezadovoljni, ovaj projekt omogućio je za nas jedan veliki iskorak po pitanju turističke ponude. Novi sadržaji omogućit će produljene sezone na zimu, a izdvojio bih uređenje i opremanje promatračnica za ptice, vidikovac, brodice na električni pogon, adrenalinski park, poučne staze, a najveće ulaganje je interpretacijski centar. Drago mi je da smo u sklopu projekta imali i studijska putovanja, da smo imali prilike upoznati i stjecati nova iskustva i vjerujem da ima prostora za nastavak suradnje, izjavio je Zovko.

 

– Ono što naša tri područja čini posebnim je bogatstvo flore i faune, a glavni cilj ovog projekta, jačanje turističke ponude kroz prekograničnu suradnju, je ispunjen. Projektne aktivnosti u sva tri rezervata su uspješno realizirane i nadam se da ćemo uskoro surađivati na novim projektima, istaknula je Dijana Došljak, voditeljica službe za zaštitu i održivi razvoj u Rezervatu prirode Tivatska Solila.

 

Drugi dio konferencije, predviđen za prezentacije aktivnosti u sva tri zaštićena područja, započeo je predstavljanjem rezultata u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina  Lidije Vukadin Vranješ, ravnateljice JU Makarska razvojna agencija MARA, koja je bila zadužena za upravljanje projektom.

 

-Infrastrukturni radovi obuhvatili su adaptaciju puta i nabavku nove opreme, obnovljeno je 1,2 kilometra pješačke staze, obnovljeni svi suhozidi, rubnjaci, kamene stepenice koje su vodile do Velikog kaštela, postavljena 2 mostna prijelaza preko potoka Proslap, Treba naglasiti da su svi infrastrukturni radovi uklopljeni u okoliš. Obnovljeni su i posjetiteljski sadržaji koji su godinama bili zapušteni, nabavljena nova opreme koja čini prekretnicu u prezentaciju sadržaja botaničkog vrta. Baština je sad digitalizirana kroz QR kodove i nove oznake svih biljaka, postavljen je novi audio stup za osobe s invaliditetom, a kroz vr naočale može se gledati let orla nad Kotišinom, naglasila je među ostalim Vukadin Vranješ osvrnuvši se i na radionice i kampove kroz koje je prošlo 400 posjetitelja, promidžbene aktivnosti, edukaciju osoblja i ostale aktivnosti provedene u sklopu projekta.  Budući da se Grad Makarska naknadno uključio u ovaj projekt, jer je inicijalni partner bio Makarski komunalac, Vukadin Vranješ istaknula je zadovoljstvo što su sve aktivnosti uspješno provedene iako se Grad uključio godinu dana nakon što je provedba projekta već započela.

 

Milena Raičević, suradnica za međunarodnu suradnju  i projekte ukratko je podsjetila na aktivnosti provedene u rezervatu Tivatska Solila.

-Kao najvažniju aktivnost u sklopu projekta istaknula bih postavljanje interpretacijskog centra na ulazu u rezervat koji je zamijenio manji info punkt koji smo ranije imali. Kao važno istaknula bih i jačanje suradnje s partnerskim institucijama, nabavu opreme za promatranje ptica, obuku zaposlenih izradu mobilne aplikacije sa informacijama o sva tri zaštićena područja, studijska putovanja koja omogućuju razmjenu iskustava i unapređenje upravljanja zaštićenim područjima, razvoj nove turističke ponude, povećanje posjećenosti i povećanje svijesti o očuvanju zaštićenih područja, istaknula je među ostalim Raičević.

 

Na kraju konferencije okupljenima se obratila i Dijana Bošnjak, voditeljica projekta ispred glavnog partnera koji je ujedno i raspolagao i najvećim budžetom od cca 700.000,00 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 1.500.000,00 eura.

 

-Na prezentaciji možete vidjeti pobrojane sve naše aktivnosti koje neću danas čitati jer bi to oduzelo previše vremena. Želim istaknuti da je ovaj projekt uistinu poseban i drugačiji jer većina projekata kad je u pitanju revitalizacija prirodne i kulturne baštine temeljila se na obnovi tvrđava, a ovdje je okosnica bioraznolikost. Kotišina, Hutovo Blato i Tivatska Solila nisu daleko. Mislim da smo stvorili jednu fantastičnu novu rutu za sve turističke agencije, ovo je jedna nova turistička prekogranična ponuda. Također želim naglasiti da  smo kroz ovaj projekt vodili računa o svim osjetljivim skupinama koje možemo ugostiti na sve tri lokacije. Ono što je važno jest i da smo značajno pridonijeli zaštiti okoliša jer su sve aktivnosti u skladu sa ciljem smanjenja CO2, naglasila Bošnjak.

 

Nakon konferencije za medije u Gradskog galeriji Antun Gojak održana je izložba ,,Put endema u očima djeteta”, izložba crteža nastalih na radionicama i kampovima u sva tri zaštićena područja. Predstavnici projektnih partnera, zajedno s turističkim djelatnicima, u sklopu završene konferencije obišli su i Biokovski botanički vrt Kotišina.

 

 

 

Slične objave

Skip to content