…još jedna uspješna godina je iza nas!

Proportion
Categories: Novosti

52 projekta odobrena za financiranje

35.536.711,50 kuna ukupna vrijednost projekata

26.878.868,65 kn bespovratnih sredstava

46 novozaposlenih kroz EU projekte

100% prolaznost EU projekata

30 različitih edukativno-informativnih događaja održano u Centru za poduzetništvo

 

Poštovani partneri, suradnici, korisnici, prijatelji,

godina se bliži kraju, a mi, tradicionalno kao i do sada revidiramo poslovne rezultate i analiziramo učinke poslovanja kako bismo buduće planove i procese još više unaprijedili. Kada se „podvuče crta“, možemo zaključiti kako je 2022. godina bila iznimno uspješna za naš mali tim, bez obzira na ogromne izazove u globalnom okruženju koji su itekako utjecali i na procese pripreme i provedbe projekata. Sukladno važnosti zadaće koju je agencija preuzela u cjelokupnom razvoju grada, za sva tri sektora – javnog, gospodarskog i civilnog, prilikom provedbe aktivnosti u 2022. godini, vodili smo se sljedećim strateškim ciljevima, koji su proizišli iz ciljeva definiranih Statutom:

  • Priprema i provedba razvojnih projekata Grada Makarske, gradskih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu grada.
  • Razvoj poduzetništva Grada Makarska.
  • Jačanje kapaciteta i razvoj organizacija civilnog društva.
  • Jačanje kapaciteta javne ustanove Makarska razvojna agencija Mara.

Naime, u domeni odobrenih projekata, uspješno je odobreno financiranje čak 52 projekta, od čega 10 EU projekata, što znači da se možemo pohvaliti sa 100%-om prolaznošću prijavljenih EU projekata u ovoj godini.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 35.536.711,50 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 26.878.868,65 kn.

Vrlo važan podatak je kako su navedeni EU projekti generirali zapošljavanje čak 46 osoba što kroz upravljanje projektima, što kroz zapošljavanje ciljanih skupina.

Ove godine smo kroz projekt Unaprjeđenje Centra za razvoj poduzetništva MARA dodatno sanirali i uredili coworking prostor na Hrpini u kojem djeluje Centar za poduzetništvo, a u kojem je tijekom godine organizirano čak 30 različitih edukativno-informativnih događaja, kako u organizaciji Mare, tako i u organizaciji naših udruga.

Prvi projekti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Ove godine objavljeni su i prvi natječaji iz NPOO-a na koje smo prijavili projekte Dogradnje vrtića Ciciban te Izgradnje i opremanja vrtića Zelenka. Iako su oba projekta prihvaćena za financiranje, nažalost, s obzirom da je u međuvremenu od prijave do donošenja odluke o financiranju projekt Izgradnje vrtića Zelenka fizički završio, bespovratna sredstva se po predmetnoj projektnoj prijavi nisu mogla realizirati.

U okviru NPOO-a odobren je i prvi projekt obnove višestambenih zgrada u Makarskoj, što je s obzirom na model prijave „najbržeg prsta“ bio ogroman izazov za nas, no unatoč jakoj konkurenciji, projekt je odobren za financiranje te se radujemo njegovoj provedbi.

Projekti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti

Osim energetske obnove višestambenih zgrada, ove godine bilježimo čak 13 odobrenih projekata energetskih obnova obiteljskih kuća od čega se 4 odnose na prve sunčane elektrane na krovovima naših sugrađana. Najveći i najvažniji projekt u području obnovljivih izvora energije koji smo pripremali i osigurali bespovratna sredstava u domeni javnih projekata je projekt Sunčane elektrane Gradske sportske dvorane čija realizacija će se ostvariti ogromne energetske uštede. U kategoriji „zelenih“ projekata Grada Makarske ističemo nabavu energetski učinkovitih vozila, sredstva za izradu Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama, izradu katastra zelenih površina, a ne smijemo zaboraviti i brojne edukativne programe s ciljem provođenja zelene tranzicije.

Socijalna uključenost i civilno društvo

Veliko zadovoljstvo je i još jedna odobrena faza projekta S osmijehom u školu – pomoćnici u nastavi makarskih školaraca, projekt koji zapošljava 18 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju. U kategoriji socijalne uključenosti ističemo i nastavak projekta Zaželi, četvrti do sada kojeg smo prijavili i koji omogućuje zapošljavanje 18 nezaposlenih žena koje skrbe za potrebite s našeg područja.

Od projekata civilnog društva, ističemo projekt RoboFutura u okviru kojeg je uspostavljen prvi STEM centar za robotiku u OŠ Stjepana Ivičevića, i koji je u potpunosti opremljen novom informatičkom opremom i robotima. Ponosni smo i na projekte koje smo prijavljivali u okviru Europskog socijalnog fonda za naše udruge, a kojima se potiče jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva kao što su Sunce za udruge, More zdravlja, Udruge za udruge, te projekt Pokrenimo potencijale civilnog društva na kojem smo projektni partner.

Prekogranični projekti

U domeni prekogranične suradnje izdvajamo projekt Strengthening the capacity of young people on media literancy in Croatia and Slovenia (Jačanje kapaciteta mladih u području medijske pismenosti u Hrvatskoj i Sloveniji) koji je odobren u okviru programa CERV prijavljenog na natječaj Europske agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) kojeg smo nositelj i na kojem nam je prekogranični partner Općina Radenci.

Edukativno-obrazovni programi i jačanje vlastitih kapaciteta

U tekućoj smo godini dosta ulagali i u jačanje vlastitih kapaciteta pohađanjem raznih edukativnih programa, pretežito kroz sudjelovanje na projektu BOND kojemu je nositelj HAMAG-BICRO. Isto tako u okviru Marinog edukacijsko-obrazovnog programa organizirali smo niz edukacija za sva tri sektora od kojih ističemo Malu poduzetničku akademiju i Eu školu.

Poduzetništvo

Tijekom 2022. izrađeno je 10 poslovnih planova, dok je jedan poslovni subjekt prijavljen na Zakon o poticanju ulaganja s ciljem poticanja gospodarskog rasta i ostvarenja gospodarske politike RH. Također, ostvareno je niz potpora u domeni samozapošljavanja, potpora poduzetnicima početnicima, konkurentnosti turističkog gospodarstva, energetske učinkovitosti i digitalizacije.

 

Još jednu godinu punu brojnih izazova, novih iskustava i zanimljivih projekata ostavljamo iza nas. Zahvalni smo svim našim partnerima, suradnicima, korisnicima na povjerenju i suradnji te se radujemo novim uspjesima, partnerstvima i projektima na dobrobit naše male zajednice u 2023. godini!

 

Ravnateljica

Lidija Vukadin Vranješ, univ.spec.oec.

 

 

 

 

Slične objave

Skip to content