//Primjeri dobre prakse – Ivo Selak: “Solarni paneli isplate se s poticajima i bez njih!”//

Proportion
Categories: Novosti, Uncategorized

U okviru kampanje koju provodimo u suradnji sa Gradom Makarska „Zeleni prekidač – okreni na održivo“ donosimo iskustva naših korisnika koji su uz našu pomoć – besplatnu uslugu savjetovanja te pripreme dokumentacije solarnih elektrana ostvarili bespovratna sredstva za njihovu realizaciju. Do sada naši su korisnici koristili sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinske županije, a od ove godine imaju mogućnost financiranja svojih projekata od strane Grada Makarske, čije su potpore i najizdašnije.

Prvi projekt kao primjer dobre prakse je projekt Ive Selaka, našeg prvog klijenta koji je realizirao sunačnu elektranu.

Ivo Selak: “Solarni paneli isplate se s poticajima i bez njih!”

Ivo Selak jedan je od prvih građana grada Makarske koji je stavio solarne panele na svoju kuću te je pritom iskoristio poticaje iz dvaju izvora.

Ivo na kući ima 10 solarnih panela. Za instalaciju solarnih panela na kuću ključno je dobiti suglasnog HEP-a. Minimalni uvjeti za to su sve dozvole riješene te vlasništvo ili suvlasništvo nad objektom. Ideja je prešla u djelo kada su Ivi pristupili iz njemačke tvrtke Eon. Potonja tvrtka pomogla mu je u pripremi dokumentacije i komunikaciji s HEP-om. Cijelo iskustvo Ivo opisuje kao ugodno, no naišao je na jednu prepreku zbog koje je propustio sunčane dane prošlog ljeta.

 

Naime, HEP je u vrijeme Ivina pothvata uvodio novi sustav zbog kojeg je odgođeno Ivino dobivanje suglasnosti. HEP treba dati suglasnost da se može instalirati solarni panel i da će proizvedenu energiju oni otkupljivati. Alternativa HEP-ovom otkupljivanju bila bi baterija koja bi akumulirala energiju koja se nije potrošila u kućanstvu za vrijeme sunčanih dana. To je dobar scenarij za kuće na zabačenim mjestima bez provedene struje. Nakon dane suglasnosti HEP u kuću implementira dvojno brojilo koje očitava potrošnju električne energije koja ulazi u kuću i izlaznu energiju – energiju koju proizvodi elektrana kućanstva. U određenom obračunskom periodu vrši se obračun, a ako saldo pokaže višak, HEP tada plaća kućanstvu taj višak, a potrošnja kućanstva ostaje potrošnja vlastite struje.

Ivo Selak kaže da će se njegova investicija isplatiti do kraja 2023. godine.

Kako je to moguće?

Ivino kućanstvo prije ugradnje panela trošilo je, u godišnjem prosjeku, 2000 eura struje. Od siječnja 2023. godine u njegovom je kućanstvu u funkciji solarna energija. Za usporedbu, u srpnju 2022. godine račun za struju za Ivino kućanstvo iznosio je 300 eura, a za srpanj 2023. iznosio je 50 eura. Ivo navodi da je za uvođenje solarne energije u svoj dom potrošio 15 000 eura. Od toga je 1/3 iz vlastitih izvora, 1/3 od županije i 1/3 od Fonda za energetsku učinkovitost. Ivo na kući ima 10 panela, a referentna točka za tu brojku bila je Ivina potrošnja prethodne godine. Dakle, moguće je instalirati onoliko panela odnosno kW kolika je potrošnja kućanstva jer, u protivnom, kućanstvo više nije potrošač nego proizvođač. Cijela energija od sunca ide u mrežu, a potom kućanstvo uzima iz te mreže energije koliko mu je potrebno. U određenom obračunskom razdoblju ravnaju se računi koliko je struje povučeno iz mreže, a koliko je poslano. Najuobičajeniji scenarij je da kućanstvo proda HEP-u skupu struju, a potom troši onu jeftiniju tijekom noći. Ivo na mobitelu ima aplikaciju koja uredno prikazuje stvarno stanje te prethodnu potrošnju i proizvodnju.

Kao što je rečeno u uvodu, Grad Makarska dijeli bespovratna sredstva za prelazak na sunčevu energiju. Svima koji zadovoljavaju uvjete dodjeljuje 400 eura po 1 kW instalirane elektrane, a po obiteljskoj kući može se ostvariti najviše  5000 eura potpore. Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA svim građanima, kao i do sada stoji na raspolaganju sa pomoći radi ostvarivanja ovih poticajnih sredstava.

Sunčeva energija je obnovljiva energija. Uz poticaje i navedenu isplativost ovo izgleda kao jako dobar način uštede. Temu solarnih panela bitno je dobro istražiti, otvoriti opcije svih poticaja i vidjeti koje uvjete zadovoljavate te zatim napraviti računicu. Uistinu, bila bi šteta da vas neznanje košta, doslovno.

Slične objave

Skip to content