„Zaželi Sunce“ obasjava potrebite korisnike i nezaposlene žene

Proportion
Categories: Novosti

Udruga Sunce, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Makarska, provodi projekt „Zaželi Sunce“, ukupne vrijednosti 1.114.360,00 kn, koji je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, traje 15 mjeseci, a za natječaj ga je uspješno pripremila naša razvojna agencija JU MARA.

Ovim putem je, unatoč neizvjesnim gospodarskim prilikama posljednjih godinu dana, osigurano zapošljavanje za 13 žena. Projekt je donio novu priliku ženama koje su, što zbog svojih godina, što zbog stručne spreme, kao i brojnih drugih razloga, i inače u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Za dugotrajno nezaposlene žene sami povratak na tržište je najteži korak, a ovim projektom stvorila se prilika za rad te je osigurana i dodatna edukacija i stjecanje novih zvanja; maserke, gerontodomaćice i njegovateljice, s kojima će i po završetku projekta žene biti brže i lakše zapošljive, a rad kroz projekt im je priznat kao praksa potrebna za dobivanje certifikata koji se upisuje u radnu knjižicu. Zapošljavanje ne donosi samo financijsko rasterećenje i olakšanje brige za egzistenciju, već je važno i zbog socijalnog aspekta, osjećaja vidljivosti i korisnosti u svojoj zajednici i općeg doprinosa društvu. Ovim projektom, pored 13 novozaposlenih žena,  obuhvaćeno je 105 korisnika, osoba s invaliditetom, starijih i nemoćnih, kojima žene pomažu u kućanskim poslovima, osobnoj higijeni, ali i šetnji, kupovini te različitim načinima uključivanja u društveni život. Svaka žena skrbi  za minimalno 6 korisnika, nekima su na raspolaganju svaki dan, nekima par puta tjedno, sve ovisno o individualnim potrebama.

Olivia Prodan Ravlić iz Udruge Sunce vjeruje da će njihovim zalaganjem, iskustvom koje je Udruga stekla kroz provedbu projekta i suradnjom s općinskim vlastima na Rivijeri, pronaći način da se i nakon završetka projekta nastavi financiranje ove usluge jer na našem području postoji trajna potreba za ovakvom vrstom potpore u kući. Važno je pronaći održivi model jer ovakve dodatne socijalne usluge značajno podižu kvalitetu života njihovim korisnicima.

Gđa. Mirjana Topić iz Baške Vode, uzbuđeno kaže: “Znate kako se zove udruga? ‘Sunce’! E, upravo tako su oni mene obasjali!“  Živi sama, kćer jedinica joj živi u Splitu, ponekad joj je potrebna pomoć oko odlaska liječniku, a ponekad samo društvo. Kaže da joj to osobito znači u zimskim mjesecima, kada je lošije vrijeme zatvori u kuću.

Sunčeva štićenica Dada Rakić sa svojom „Zaželi Sunce“ Gorjanom voli ići u šetnju. Mama Matilda presretna je kad su njena Dada i Gorjana zajedno, kaže da se sve drugo može odgoditi i preskočiti, ali njihov termin je za Dadu uvijek događaj dana.

Svakome na drugi način, ovaj projekt omogućio je kvalitetniji i ispunjeniji život korisnicima i njihovim obiteljima, od kojih su neki u početku nevoljko prihvatili ove usluge a sad se vesele danima kada im dolaze žene iz „Zaželi Sunce“.

Svi smo kao društvo odgovorni jedni za druge, stoga bez srama i zadrške treba prihvatiti pomoć i rasterećenje koje ovakva usluga donosi svakoj obitelji čiji potrebiti članovi, i mladi i stariji, trebaju kontinuiranu brigu i pažnju, a najbolji pokazatelj uspješnosti su žene i štićenici projekta „Zaželi Sunce“, koji su jedni drugima, na obostrano zadovoljstvo, poboljšali kvalitetu života, ispunili dane, ali i srca.

 

 

Slične objave

Skip to content