Projektu RoboFutura 2,1 mil kuna – brojnim aktivnostima razvijat će se STEM u Makarskoj

Proportion
Categories: Novosti

 

Projektu RoboFutura čiji je nositelj Udruga za robotiku Futura iz Kaštel Starog, a projektni partneri: JU Makarska razvojna agencija – MARA, Grad Makarska, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split te OŠ Stjepana Ivičevića Makarska odobreno je 2.174.759,31 kn, u okviru Poziva “Jačanje kapaciteta OCD-a za popularizaciju STEM-a”, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Projektni prijedlog predlaže brojne aktivnosti kojima je glavni cilj uključivanje učenika osnovnih škola u Makarskoj u robotiku kao novog područja STEMa u Makarskoj. Projekt je nastao kao svojevrstan nastavak aktivnosti koje je JU MARA započela  2018. i 2019. u suradnji sa prijaviteljem Udrugom Futura i makarskim osnovnim školama kada je radionice robotike pohađalo oko 110 učenika.

 

Projektom RoboFutura, vođenjem programa robotike u makarske osnovne škole učenici, njih 255 će se osposobiti za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija, kojima se postiže prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjena novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka.

 

Osim navedenog, projektom se planira aktivnost adaptacije i cjelovitog opremanja suvremenom opremom i robotima dvije školske učionice OŠ Stjepana Ivičevića u „STEM centar za robotiku“, a koju će provoditi partner Grad Makarska. Organizacija ovakvog trajnog postava prostora za robotiku će na lokalnoj razini služiti kao poligon za razvoj znanstvenih i stručnih sadržaja, timski rad, razvoj projekata, prezentaciju tehnologije, razvoj međusektorske suradnje i koji će na koncu iznjedriti nove ideje za razvoj i popularizaciju znanstveno-tehnoloških sadržaja Grada Makarske.

 

Sudjelovanje znanstvene organizacije FESB-a Splitu u svojstvu partnera u projektu daje veliki značaj kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Stručnjaci fakulteta bit će uključeni u jačanje kapaciteta nositelja i partnera i to kroz inovativne metode podučavanja, uz prisustvo humanoidnog robota koji će dodatno zainteresirati djecu, polaznike radionica. Humanoidni robot tako će biti prisutan na radionicama robotike i biti dodatna vrijednost čitavome projektu.

 

Pogotovo nas vesele radionice robotike za djecu s teškoćama u razvoju za 20 članova Udruge osoba s invaliditetom Sunce.

 

Projektnu prijavu pripremio je tim Makarske razvojne agencije – MARA.

Slične objave

Skip to content