Završna konferencija projekta ,,S osmijehom u školu-pomoćnici u nastavi makarskih školaraca”: 11 novih pomoćnika u nastavi dobili potvrde o završenoj edukaciji

Proportion
Categories: Novosti

U gradskoj vijećnici danas je održana završna konferencija projekta ,,S osmijehom u školu-pomoćnici u nastavi makarskih školaraca, FAZA III’ na kojoj je predstavljena provedba i evaluacija četverogodišnjeg projekta te dodijeljene diplome o završenoj edukaciji za 11 novih pomoćnika u nastavi. Voditeljica projekta Olivia Prodan Ravlić pozdravila je predstavnika nositelja projekta gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića, koordinatoricu projekta u Gradu Makarskoj Marinu Andačić Krivić, predstavnike projektnih partnera ravnateljicu Osnovne škole Stjepana Ivičevića Maricu Gržić i ravnateljicu Osnovne škole oca Petra Perice Renatu Gudelj, ravnateljicu Makarske razvojne agencije MARA Lidiju Vukadin vranješ, koordinatorice projekta u školama Maricu Garmaz i Jelenku Medoš Han te nove pomoćnike u nastavi.

-Gradonačelnik Makarske postao sam prije mjesec dana i moram reći da su me dočekali brojni problemi, ali ovaj projekt, projekt ,,S osmijehom u školu”, izmamio mi je osmijeh na lice. O detaljima projekta neću govoriti već ću to prepustili onima koji godinama rade na njegovom osmišljavanju i provedbi i na tome im najiskrenije zahvaljujem. Također, ponosan sam što  je Grad Makarska već 13 godina u ovom projektu, što u Makarskoj počeo provoditi paralelno s nekim puno većim gradovima,  i što na taj način doprinosimo socijalnoj uključenosti i integraciji učenika s poteškoćama u razvoju. Ta činjenica u meni izaziva ponos, naglasio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović čestitavši još jednom svim predstavnicima partnera i pomoćnicima u nastavi.

Renata Gudelj, ravnateljica Osnovne škole oca Petra Perice istaknula je kako se radi o projektu koji je od iznimne važnosti za djecu sa posebnim potrebama kojih je svake godine sve više. – 2018. smo u našoj školi imali 13 učenika s teškoćama, a već 2019., u novoj školskoj godini, smo ih imali 24. To je uistinu veliki porast, a ovaj projekt od iznimne je važnosti za sve njih. Istina je da je puno papirologije ali se i puno toga dobiva kroz uključivanje u redovne programe i socijalizaciju, kazao je Gudelj.

Nastavak projekta je glavni preduvjet da bi naša djeca i dalje dolazila s osmijehom u školu, komentirala je Marica Gržić, ravnateljica Osnovne škole Stjepana Ivičevića, jedine osnovne škole na Makarskom primorju koja ima posebna odjeljenja/skupine učenika s poteškoćama u razvoju.

Koordinatorice projekta u dvjema osnovnim školama Marica Garmaz i Jelenka Medoš Han pohvalile su suradnju i timski rad na projektu no i naglasile kako je više razloga zbog kojih ova problematika zahtjeva izradu posebne strategije na nivou Grada Makarske koja bi odredila kako i na koji način dalje raditi.

Projektnom timu zahvalila je i ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ podsjetivši da je na projekt od 2015., kroz faze I.,II. I III. utrošene cca 3.000.000,00 kuna od 2.600.000,00 bespovratnih sredstva, s učešćem Grada Makarske od 15%. – Čestitam svima a posebno udruzi Sunce koja je s Lanternom započela cijelu ovu priču i koja je zaslužna za prvog asistenta u nastavi na našem području. Drago mi je što vam mogu potvrditi da je danas završena i projektna prijava za IV. Fazu projekta ”S osmijehom u školu pomoćnici u nastavi makarskih školaraca” za 24 pomoćnika koji će brinuti o 18 učenika, a vrijednost je 890.000,000 kuna. Nadamo se da će i ova naša prijava dobiti  maksimalnih 100 bodova kao i sve dosadašnje, komentirala je ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ.

Stručni suradnik u Makarskoj razvojnoj agenciji MARA održao je kratku prezentaciju evaluacije III. Faze projekta od 2017.-2021. Naglasio je kako je jedna od aktivnosti evaluacije bila anketiranje kroz dva ciklusa(2018. i 2020.) pomoćnika u nastavi te učitelja/razrednika. – Od 1207 učenika u obje makarske osnovne škole oko 4,8% ima učenika s poteškoćama. Ako je 5% učenika s teškoćama onda bi to teoretski značilo da bi svaki razred trebao jednog pomoćnika u nastavi. To nije problem već izazov na koji se treba znati odgovoriti. A ono što je anketiranje pokazalo da je ovaj projekt dobio  visoke ocjene po svim važnijim parametrima te da treba nastaviti osiguravati rad pomoćnika u nastavi i financijski i organizacijski pri čemu je edukacija jako važna, istaknuo je Buvinić.

Na samom kraju konferencije  gradonačelnik Zoran Paunović i predsjednik udruge Sunce Robertino Glavičić podijelili potvrde o završenoj edukaciji novim pomoćnicima u nastavi: Olgici Kosor, Nikolini Pavlović Juran, Mirjani Mimica, Maji Raffanelli, Klemi Frankoviću, Heleni Mravičić Rajić, Danijeli Jović, Marini Palada, Andrijani Grgičević, Anđeli Noli Šarić i Andrei Buljan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slične objave

Skip to content