Započeli radovi na STEM centru za robotiku u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića

Proportion
Categories: Novosti

U Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića započeli su radovi na adaptaciji dvije školske učionice u kojima će nakon obnove biti uspostavljen STEM centar za robotiku. Učionice će biti opremljene najsuvremenijom računalnom opremom i robotima koji će služiti u svrhu provedbe radionica robotike. Vrijednost radova iznosi 475.467,24 kuna.

Riječ je o aktivnostima koje u sklopu projekta RoboFutura kao projektni partner provodi Grad Makarska. Osim Grada, projektni partneri su i Javna ustanova Makarska razvojna agencija Mara koja je ujedno i pripremila projekt, Fakultet elektronike, strojarstva i brodogradnje Split  i Osnovna škola Stjepana Ivičevića, dok je nositelj projekta Udruga za robotiku Futura. Projektu je iz Europskog socijalnog fonda dodijeljeno 2,1 milijun kuna.

Uvođenjem programa robotike u makarske osnovne škole 255 učenika osposobit će se za samostalno izrađivanje i programiranje robota, a njih 80 za izradu i programiranje mobilnih aplikacija. Ovim aktivnostima postiže se prepoznavanje osobnih kompetencija učenika, razvijanje vještina programiranja kroz igru i zabavu, primjenu novih znanja i tehnologija u svakodnevnom radu i učenju, te osposobljavanje učenika za kreativno rješavanja zadataka kroz nove metode učenja.

Projekt provedbe radionica robotike je nastao kao svojevrstan nastavak aktivnosti koje je JU MARA započela  2018. i 2019. u suradnji sa prijaviteljem Udrugom Futura i makarskim osnovnim školama.

Organizacija ovakvog trajnog postava prostora za robotiku će na lokalnoj razini služiti kao poligon za razvoj znanstvenih i stručnih sadržaja, timski rad, razvoj projekata, prezentaciju tehnologije, razvoj međusektorske suradnje i koji će na koncu iznjedriti nove ideje za razvoj i popularizaciju znanstveno-tehnoloških sadržaja Grada Makarske.

 

Slične objave

Skip to content