Svečano obilježen završetak radova na energetskoj obnovi Podtribinskog prostora glavnog terena GSC-a

Proportion
Categories: Novosti

Presijecanjem vrpce gradonačelnik Jure Brkan i ravnatelj JU Gradski sportski centar Joško Kosović simbolično su na današnjoj svečanosti obilježili završetak radova na energetskoj obnovi GSC-a i ostalih brojnih ulaganja te označili otvaranje kuglane

Kompleks GSC-a centralno je mjesto sporta i rekreacije, djece i mladih te su ova ulaganja od iznimnog značaja za čitavu lokalnu zajednicu.

O projektu Energetske obnove Podtribinskog prostora glavnog terena GSC-a na adresi Franjevački put 2, nositelja Grada Makarska govorila je ravnateljica JU MARA Lidija Vukadin Vranješ. Projekt je ukupne vrijednosti 3.933.763,75 kn od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 1.452.334,25 kn temeljem prijave na Javni poziv Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvor energije u zgradama javnog sektora. Uz to, 1.028.767,88 kn osigurano je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a temeljem na Javni poziv Program sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, što ukupno čini 2.481.102,13 kn bespovratnih sredstava.

Ovim projektom zgrada podtribinskog prostora dobila je jednu sasvim drugačiju dimenziju i kontekstu korištenja, ali i vizualno. Vanjski zidovi toplinski su izolirani, zamijenjeni su postojeći drveni otvori sa novim PVC trostrukim izolirajućim staklom i novom aluminijskom stolarijom, izoliran je kosi krov, odnosno tribine te su realizirane još brojne elektro i strojarske aktivnosti s konačnim ciljem ostvarivanja energetskih ušteda od 61,31 % primarne energije za grijanje objekta i 20,83% primarne energije za potrebe objekta te ukupnim smanjenjem emisije CO2 u javnim zgradama.

Ravnatelj JU Gradski sportski centar Makrska Joško Kosović izvijestio je i o ostalim brojnim ulaganjima i projektima u sklopu čitavog kompleksa. Osim energetske obnove, ugrađeno je preko 1000 novih sjedalica na tribinama. Uređenje i oprema svlačionica bit će od velike pomoći domaćim sportašima, a GSC će postati konkurentni i stranim klubovima koji imaju dugu tradiciju dolaska u Makarsku na pripreme. U sklopu dvorane na GSC-u je adaptirana, uređena i opremljena dvorana za borilačke sportove, promijenjena je i trošna ograda oko stadiona, na glavnom terenu ugrađena je rasvjeta, a završeni su i radovi na sanaciji, adaptaciji i opremanju četverostazne kuglane. Ovaj projekt finacirala je Splitsko- dalmatinska županija, Grad Makarska i Gradski sportski centar, a vrijednost radova je oko 400.000 kuna. U tijeku su radovi na hortikulturi od glavnog ulaza sve do pomoćnog terena, a svi ovi radovi poboljšat će uvjete za sve korisnike zgrade, sportske klubova, a posebno za njihove mlađe članove. Gradonačelnik Brkan je naglasio da većih ulaganja na objektima GSC-a nije bilo još od Mediteranskih igara 1979. godine. Još prije četiri godine Grad Makarska se odlučio krenuti u ovaj kapitalan projekt čije tri faze su završene. Još preostaje rekonstrukcija glavnog terena i izgradnja nadstrešnice na zapadnoj tribini. U planu je i preuređenje pomoćnog terena s umjetnom travom.

Čitav događaj uveličali su treneri i igrači Škole nogometa Zmaja, članovi AK Sveti Marko predvođeni reprezentativkom Hrvatske Klarom Andrijašević.

 

 

 

 

 

 

 

Dio teksta i fotografije:  http://www.makarsko-primorje.com

Slične objave

Skip to content