„Stopa Svetog Martina“ uskoro u Makarskoj

Proportion
Categories: Novosti

U sklopu projekta Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina planirane su brojne aktivnosti, između ostalog i inovativni program Integrirane ture Putevima svetomartinske bratovštine.

Naime bogata materijalna i nematerijalna baština područja sela Kotišina povezana sa štovanjem i kultom sv. Martina ima značaj za mogućnosti razvoja religijskih i rekreacijskih turističkih aktivnosti koje planiramo valorizirati postavljanjem Stope Sv. Martina.

Pod sintagmom očuvanje baštine i očuvanje okoliša, a temeljem povijesnih činjenica, arheologije i etnologije planirana je revalorizacija skrivenih kulturnih potencijala svetomartinske baštine.

Kult sv. Martina u Makarskoj ima posebnu pozornost s obzirom kako je upravo ovdje živio, trajao i opstao do danas, o čemu svjedoče brojni kazivači i znanstvena istraživanja.

Važnost same Crkvice koja je upravo obnovljena, i čitavog lokaliteta na području Makarskog primorja, prezentirat ćemo kroz projekt Stope sv. Martina i tako upisati Makarsku i Kotišinu na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europskih kulturnih ruta.

Ovaj jedinstveni lokalitet pruža neodoljiv panoramski pogled na Makarsku, Makarsko primorje, otoke Brač i Hvar, pa čak po lijepom vremenu na poluotok Pelješac i otok Korčulu. Mjesto je ovo izuzetnog mira i tišine, idealno za sve zaljubljenike u prirodu, osobito pješake, trekkere, planinare i ostale rekreativce.

Do crkvice se dolazi pješačko-planinarskom stazom i sam put do nje vrlo je zanimljiv i edukativan.

Pogled s jedne strane direktno na obližnje litice Biokova, a s druge strane pučinu mora, u ovom prirodnom ambijentu, omiljenom brojnim vrstama životinja, pruža posjetiteljima nezaboravne trenutke: spoja povijesti, tradicije, prirode, ali i osjećaja spokoja i slobode.

Upravo je ovo ambijent u kojem će posjetitelji osjetiti one vrijednosti koje promiče svetomartinska baština, a to su obiteljsko zajedništvo i bratovštinsko zajedništvo, što je naposlijetku i temeljni cilj prezentacije nematerijalne baštine.

Čitav projekt odvija se pod kapom Kulturnog centra Sv. Martin, čija je ideja umrežavanje raznih mjesta, gradećći put zdravog življenja i zajedništva kao simbola Martinova hodanja. Inače ruta Svetog Martina je jedna od devet europskih kulturnih ruta koje prolaze Hrvatskom, a djeluju u sklopu Vijeća Europe.

Kako je postavljanje Stope i formiranje ove inovativne rute planirano projektom u Kotišini, Grad Makarska nedavno se priključio u članstvo Kluturnom centru Sv. Martin, a nedugo nakon toga u našim prostorima organizirali smo sastanak sa prof.dr.sc. Antonijom Zaradijom Kiš, predsjednicom Kulturnog centra te sa zamjenikom Grada Makarske Draženom Nemčićem, direktoricom Turističke zajednice Makarska Hloverkom Novak Srzić, ravnateljem Gradskog muzeja Makarska Marinkom Tomasovićem i ravnateljem JU Park prirode Biokovo Velimirom Vidakom Buljanom kako bismo dogovorili smjernice za dalje.

Naime, već u studenom održat će se prezentacija projekta na kojoj će uz gđu Zaradiju Kiš sudjelovati i predstavnik Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, a predstavit će se i rezultati arheoloških istraživanja na Crkvi Sv. Martina, kao i novi logotip projekta Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina.

Slične objave

Skip to content