SPORTski INpuls – 1,3 milijuna kuna za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti

Proportion
Categories: Novosti

Projektu SPORTski INpuls, kojeg je JU Makarska razvojna agencija MARA pripremila za nositelja Zajednicu sportskih udruga Grada Makarske te partnere Grad Makarska, Udrugu osoba s invaliditetom Sunce i osnovne škole OŠ Stjepana Ivičevića i OŠ oca Petra Perice, odobren je iznos od 1.384.089,51 kn bespovratnih sredstava (100% financiranje). Projekt je prijavljen u okviru javnog poziva „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u zajednicu kroz šport“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Inače, radi se o prvom natječaju iz domene športa iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Suradnici na ovom projektu su klubovi: GSC Makarska, KK Makarska, AK Sv. Marko, PK Galeb i BK Makarska koji će biti nosioci projektnih aktivnosti.

Svrha projekta je omogućiti djeci s teškoćama kao posebno ranjivoj skupini kvalitetno uključivanje u sportske sadržaje kako bi stekli vještine timskog rada, suradnje, rješavanja sukoba, razvoj koncentracije i pažnje, podizanje motivacije i kompetencija potrebnih za njihovo osnaživanje i izjednačavanje u mogućnostima za socijalnu uključenost te emocionalno funkcioniranje. Ciljana skupina obuhvaća 55 djece s teškoćama te osobe s invaliditetom, učenika osnovnih škola te članova Udruge OSI Sunce, kao i 10 trenera i sportskih stručnjaka te stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama.

Projekt predviđa uvođenje 5 novih sportskih programa: sportsko penjanje, atletika, plivanje, biciklizam i košarka kao i kompletnu opremu za ove sportove i sudjelovanje na sportskim natjecanjima. Za potrebe održavanja sportskih aktivnosti adaptirat će se i obnoviti mala sportska dvorana GSC-a Makarska (bivša teretana). Ista će se opremiti boulder stijenom za penjanje, kao i rekvizitima za atletiku, biciklizam i košarku. Projekt predviđa i interdisciplinarne aktivnosti; organizaciju Okruglog stola na temu “Inkluzivni sport/sport kao način života” kao i Paraolimpijskog dana – SPORT JE RADOST koji je uključen u školski kurikulum za sljedeću šk. godinu. U sklopu izobrazih aktivnosti 3 osobe će se osposobiti za Halliwick metodu, dok će 8 trenera imati mogućnost sudjelovati na razmjeni u Sloveniji s ciljem posjeta Savezu CP i Savezu osoba s intelektualnim teškoćama radi primjene primjera dobre prakse i razmjene iskustava na područjima skrbi za djecu i odrasle s cerebralnom paralizom u medicinskoj skrbi, obrazovanju, rekreaciji i zapošljavanju. Naposljetku projekt predviđa i izradu strateškog dokumenta Program razvoja sportskih aktivnosti za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom, dok će se kompleks Gradskog sportskog centra Makarska na određenim dijelovima upotpuniti sadržajima za osobe s invaliditetom.

Odluka o financiranju donesena je 19. prosinca 2018., te se može preuzeti ovdje: https://strukturnifondovi.hr/wp-content/uploads/natjecaji/-ukljucivanje-djece-i-mladih-u-riziku-od-socijalne-iskljucenosti-te-osoba-s-invaliditetom-i-djece-s-teskocama-u-razvoju-u-zajednicu-kroz-sport–9915/2.-Odluka-o-financiranju.pdf.

Na ovaj projekt jako smo ponosni, prvenstveno iz razloga što se radi o ciljanoj skupini djece s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom kojima se omogućuje socijalna uključenost te dodatni sadržaji koji će unaprijediti kvalitetu njihova života, a s druge strane daje dodatnu vrijednost sportu Grada Makarske.

Slične objave