Prva radionica MARA-e sklopu projekta “Osvijesti i prihvati promjenu” – Kompostiranje

Proportion
Categories: Novosti

U sklopu projekta Osvijesti i prihvati promjenu, koji se financira sredstvima Švicarsko-hrvatskog fonda suradnje,  Savjetovalište Lanterna kao nositelj projekta te JU Makarska razvojna agencija – MARA u svojstvu projektnog partnera organiziraju prvu u nizu radionica pri aktivnosti čiji je nositelj JU Mara – Urbani vrtlari. Na radionicama će polaznici moći naći odgovor na pitanja gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompostnu hrpu, kako znati da je kompost zreo za korištenje.

Radionica će se održati u četvrtak, 2. svibnja 2019. u dvorištu Glazbene škole (ispred Galerije Gojak) u 17 sati, a voditeljica radionice je Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite prirode.

Kompostiranje je najstariji i najprirodniji način recikliranja biootpada s kojim smanjujemo količine otpada na odlagalištima, pomažemo okolišu, poboljšavamo kvalitetu zemlje u vrtu, a ujedno štedimo i novac. Ostaci biootpada iz vaših kuhinja ili vrtova mogu se biološkim procesom razgradnje uz pomoć mikroorganizama i uz prisutnosti zraka pretvoriti u plodni humus. Korištenjem dobivenog humusa u vrtu ili u teglicama s biljkama, poboljšati ćete strukturu tla, zadržavanje vlage, zemlja će se obogatiti visoko vrijednim hranjivim tvarima, povećati će se doprinose biljnih plodova, a biljke će biti otpornije na nametnike i bolesti.

Još više o svemu navedenom možete saznati kroz teorijski i praktični dio radionice. Tijekom teorijskog dijela odgovoriti će se na najvažnija pitanja o kompostiranju i predstaviti kako održivo gospodariti i s ostalim otpadom unutar kućanstva. Kroz praktični dio demonstrirati će se kako kompostirati u vrtu, ali i stanu.

Broj sudionika je ograničen, a prijaviti se možete na telefon 021/616-992 ili putem FB stranice Savjetovališta Lanterna. 

Slične objave