32.331,85 kn PŠRD-u Arbun Makarska za projekt Ekološka akcija čišćenja podmorja „Eko Makarska 2019.“

Proportion
Categories: Novosti

 

Projektu Ekološka akcija čišćenja podmorja „Eko Makarska 2019.“ i javnoj kampanji o štetnosti utjecaja plastike na more i podmorje čiji nositelj je PŠRD Arbun Makarska, a partneri Grad Makarska i Veslački klub Biokovo, Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Fonda za sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva dodijeljeno je 32.331,85 kn, što čini 40% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Ovu odličnu inicijativu u kojoj već 13 godina sudjeluje veliki broj gradskih ustanova, udruga i volontera u organizaciji PŠRD Arbun, JU Makarska razvojna agencija MARA pripremila je i u rujnu prijavila na natječaj Fonda.

Svrha projekta je zaštita mora od onečišćenja, a ciljevi: uklanjanje i zbrinjavanje morskog otpada iz podmorja, obnavljanje značajnih morskih područja, podizanje svijesti građana o važnosti očuvanja podmorja, smanjenje količina unosa otpada, očuvanje morske bioraznolikosti i ekosustava, podizanje svijesti građana i turista o problemu bacanja plastike i nerazgradivog otpada koji završi u moru.

Suradnici u projektu su: Makarski komunalac d.o.o.,  DVD Makarska, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Turistička zajednica, Šumarija Makarska, VK Biokovo, Apfel, Hoteli Makarska d.d., hotel Miramare, HEP Makarska te mnogobrojni volonteri i ostale udruge koje se rado priključuju u aktivnosti projekta.

Inače, u ovu akciju organizator uključuje preko 30 ronioca, 20-ak brodova i preko stotinu članova.
Tako je zadnjom velikom akcijom prošle godine uklonjen otpad s oko 25 tisuća četvornih metara podmorja, a uz makarske ronioce sudjelovali su i mostarski. S ciljem podizanja kvalitete organizacije same akcije te što većeg uključivanja građana i javnosti u istu, kao i konačnog učinka većeg odaziva, predmetni projekt prijavljen je na natječaj FZOEU.

Akcija pod motom “Eko ARBUN 2019.” će obuhvatiti Donju luku, gradsku luku grada Makarska te područje oko pontona i to dva puta u 2019.: u svibnju te krajem listopada.

Projekt uključuje i javnu kampanju o štetnosti utjecaja plastike na more i podmorje u organizaciji JU Makarska razvojna agencija MARA. Kampanja obuhvaća edukacije o štetnosti bacanja plastike te onečišćenja mora i podmorja kako za ljude tako i za životinje koje ovdje obitavaju te ljudskoj odgovornosti za čistoću okoliša.

Predmetni projekt uključio je i aktivnosti edukacije članova nositelja i članova partnera te suradnika i svih volontera o održivom razvoju u lokalnoj zajednici kao i brojne promidžbene aktivnosti.

 

 

 

Slične objave

Skip to content