Prezentacija evaluacije projekta na završnoj konferenciji projekta Zaželi SUNCE

Proportion
Categories: Novosti

Makarska je ponosna jer je zajednica koja skrbi o starijim i nemoćnim sugrađanima. Kroz drugu fazu projekta ‘Zaželi Sunce’ zaposleno je 12 žena do 31. kolovoza ove godine. Hvala svim ženama na radu i trudu koje su dale tijekom godinu dana i bez kojih projekt ne bi bio moguć. Postali smo prijatelji – istaknula je Olivija Prodan Ravlić, direktorica projekata u Udruzi “Sunce”, na završnoj konferenciji projekta ‘Zaželi Sunce’ danas u hotelu Osejava.

Otvarajući skup Ivana Gojak, koordinatorica projekata u Suncu, istaknula je da je vrijednost projekta gotovo milijun i 115 tisuća kuna, a financiran je sredstvima EU posredstvom JU MARA. Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Makarska. Ciljna skupina su bile nezaposlene žene, oko pedesetak godina starosti, inače teže zapošljive, a skrbile su o 115 korisnika od Brela do Gradca. Na svemu im je zahvalio Robertino Glavičić, predsjednik Udruge “Sunce”, istaknuvši da je korisnicima ova pomoć bila od velikog značaja i valja uložiti napore da se projekt nastavi.

Mladen Buvinić, stručni suradnik JU MARA, a koji je radio na evaluaciji projekta, iznio je zaključke evaluacije uspješnosti projekta po kojima je vidljivo da su i korisnici i žene koje su na ovaj način došle do zaposlenja sretni što su bili dio projekta. – I jedni i drugi bi da se nastavi, poručili su s osmijehom na licu. Jedan od benefita je i što je u vrijeme projekta manje starijih ljudi bilo smješteno u Dom za starije. Postiže deinstualizacija korisnika, čemu teži suvremeno društvo – naglasio je Buvinić.

Lidija Vukadin Vranješ, direktorica JU MARA, podsjetila je na sve značajke projekta.

U kratkom razgovoru s nekima od žena koje su brinule o korisnicima, bilo da su obavljale kućne poslove, pružale psiho-socijalnu pomoć, išle s korisnicima u šetnju, pomagale u traženju pravnih savjeta, nabavci lijekova…doznajemo da je iskustvo koje je i njih promijenilo, voljele bi nastaviti, ali ipak uz veću plaću od 3.400,00 kn koliko su imale.

– Ispočetka se bilo teško naviknuti na njih i oni na nas. Sada smo postali prijatelji. Tužni su jer projekt završava. Njima je najčešće najviše potrebna lijepa riječ, a sve smo dale od sebe da im poboljšamo kvalitetu života, nadomjestimo njihove najmilije koji žive daleko – kažu Ljilja Puharić, Aleksandra Bogić, Tatjana Gajić.

Kao što su u Udruzi “Sunce” zadovoljne radom žena koje su sudjelovale u projektu ‘Zaželi Sunce’ tako su i žene, koje su prošle potrebu edukaciju, pune riječi hvale za Sunce. To su im pokazali darovima i cvijećem koje je uručila Helena Raič Mravičić, a čime je označen kraj Završne konferencije ‘Zaželi Sunce’.

Tekst: Makarsko primorje

Slične objave

Skip to content