Osvijesti i prihvati promjenu! – Urbani vrtlari

Proportion
Categories: Naši projekti
  • Osvijesti i prihvati promjenu! – Urbani vrtlari (398.260,00 kn)
  • Švicarsko-hrvatski program suradnje
  • Projektni partneri
  • Održivi razvoj

STATUS: U provedbi

JU MARA projektni je partner Savjetovalištu Lanterna u okviru projekta prijavljenog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje: “Osnaživanje doprinosa organizacija civilnoga društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije”. Cilj Poziva je promicati doprinos organizacija civilnoga društva ekonomskoj i socijalnoj koheziji te održivom razvoju lokalne zajednice. Odobreni iznos potpore: 348.260,00, ukupna vrijednost projekta: 398.260,00 kn, dok je za aktivnosti agencije odobreno 95.050,00 kn. Uz JU Mara, projektni partneri su: Udruga Sunce, Udruga Ruke, OŠ S. Ivičevića i SŠ fra A. K. Miošića.

Tijekom 2019. godine ostvarene su sljedeće aktivnosti JU MARA:

  • „Urbani vrtlari“ – Sadnice za školarce

U sklopu ove aktivnosti podijeljeno je 90 sadnica lavande, ružmarina i tamjana Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića. Sadnice su podijeljene za potrebe uređenja školskog vrta te edukativnih aktivnosti koje će se u sklopu projekta provoditi, a odnose se na uspostavu plastenika i materijala za vrtlarenje.

  • Kompostiranje i Biovrtlarstvo u skladu s prirodom

Na radionicama polaznici su našli odgovor na pitanja gdje kompostirati, kako kompostirati, što sve ide u kompostnu hrpu, kako znati da je kompost zreo za korištenje. Na radionicama Biovrtlarstvo u skladu s prirodom polaznici su imali priliku naučiti sve o biovrtlarenju, biosustavu, načinu uspostave i održavanja biovrta te primjeni komposta u biovrtu.

Radionice je vodila Mila Lukić, mag. ekologije i zaštite prirode.

  • Podjela kućnih kompostera

U sklopu programa Europskog tjedna održivog razvoja JU Makarska razvojna agencija MARA dijelila je kućne kompostere zainteresiranim građanima. Ukupno je podijeljeno 40-ak kompostera.

  • Postavljen staklenik u školski vrt

U školskom vrtu OŠ Stjepan Ivičević postavljen je staklenik dimenzija: 254 x 306 cm. Plan sadnje za staklenik osmislit će Mila Lukić, ujedno i voditeljica radionica „Biovrtlarstvo u skladu s prirodom“. Nakon teorijskog dijela predavanja o održivom razvoju, uskoro kreće nabavka potrebnih materijala i sadnica za predmetni vrt, nakon  čega će grupe učenika škole te grupa volontera održavati vrt te uzgajati povrće i ljekovito bilje u plasteniku, također za potrebe škole. Plastenik te njegov razvoj služit će u edukativne svrhe, prezentacije i uključivanje učenika, poticati održivi razvoj i volonterizam u lokalnoj zajednici te općenito poticati na bavljenje biovrtlarstvom.

Slične objave

Skip to content