U OBNOVLJENOJ SREDNJOVJEKOVNOJ CRKVICI SV. MARTINA U KOTIŠINI Prvu misu nakon 57 godina služio nadbiskup mons. Marin Barišić

Proportion
Categories: Novosti

Na blagdan sv. Martina u netom obnovljenoj srednjovjekovnoj crkvici koja je posvećena ovom svecu 11. studenoga u 11 sati oglasilo se zvono pred blagoslov i početak prve svečane svete mise koju je predvodio splitsko- makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Crkva je obnovljena u sklopu gradskog projekta „Revitalizacija kulturno -povijesne baštine zaseoka Kotišine pod biokovskim stijenama”.

Na blagdan svetog Martina na prvu misu nakon 57 godina, unatoč kiši i zahtjevnoj lokaciji, na kojoj se nalazi, okupilo se više građana uz predstavnike Crkve i gradske vlasti.

– Na dan sv. Martina, poznatog po milosrđu molimo i za potrebnu obnovu čovjeka u nama tipa svetog Martina, obnovu kojom bi u nama zaživjela ta evanđeoska dobrota prema svakom čovjeku. To bi trebao biti vidljivi znak onog što svatko od nas želi da obnovi, dostojanstvo koje imamo prema Kristu da to zaživi u nama u svakodnevlju. Drago mi je da Europa obnavlja crkve. Raduje obnova ove jedne duhovne oaze. Dolaskom ovdje unatoč kiši, svatko će pročistiti svoju dušu, povezati se s nebom i tako sebe doživjeti u novoj dimenziji. Raduju se ovoj obnovi i naši pokojni. Veliki je ovo događaj nebesnika i stanovnika ovog dijela. Posebna je radost danas oca Petra Perice da se nove generacije vraćaju na vječne životne temelje – naglasio je nadbiskup mons. Marin Barišić.

– Prvi put od 1962. godine slavimo sv. Martina ovdje u njegovoj crkvici u našoj Kotišini. Zato sam zahvalan Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac s kojom sam potpisao ugovor za financiranje ovog projekta. Kao što ističe don Pave od 2001. tražila su se sredstva, ali izgleda da smo morali ući u EU kako bi obnovili crkvu sv. Martina, Kaštel i šimatorje crkve sv. Ante. Zahvalio bih također ravnateljici Makarske razvojne agencije MARA Lidiji Vukadin Vranješ koja je vodila projekt od prikupljanja sredstava do same izgradnje, dogradonačelniku Draženu Nemčiću koji je bio koordinator na svim tim poslovima, izvođačima radova iz Poljica koji su vrhunski obavili posao. Posebno zahvaljujem Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Ministarstvu obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem, koji su omogućili helikopterima dopremu 18 tona kamenih ploča, što je bilo nemoguće ovdašnjom stazom. Vladi na čelu s Andrejem Plenkovićem posebno zahvaljujem jer Grad Makarska ima uspješnu suradnju s ovom Vladom zahvaljujući čijoj potpori smo prije dva tjedna otvorili obnovljenu Gradsku knjižnicu i prostor Gradske glazbe – naglasio je gradonačelnik Jure Brkan. Najavio je dogodine početak izgradnje i vodospreme Kotišina koja, iako sama bogata izvorištima, nema vodu! Grad Makarska će urediti okoliš crkve i groblje, ali i sve drugo kako bi se život u Kotišinu vraćao.

Crkva sv. Martina, sagrađena je prema riječima arheologa Marinka Tomasovića, ravnatelja Gradskog muzeja Makarska najvjerojatnije u drugoj polovici 14. stoljeća da bi krajem 17. stoljeća bila produžena gotovo jednako koliko i ona srednjovjekovna. Crkva je egzistirala u sklopu još uvijek vidljivog srednjovjekovnog groblja kroz nekolicinu nadgrobnih ploča ukrašenih reljefom polumjeseca.

Don Pavao Banić podsjetio je na višegodišnju želju da se ovo sakralno zdanje, kao dokaz čvrste vjere starih Makarana, a koje je srušeno u potresu 1962. i bilo krajnje zapušteno, arheološki istraži i rekonstruira. Podsjetio je na dug put da se ta želja i ostvari i zahvalio svima koji su u tome sudjelovali a ponajprije Gradu Makarska, Lidiji Vukadin Vranješ, arheologu Marinku Tomasoviću, izvođačima radova iz Poljica i svima koji su pridonijeli obnovi crkve, ali i današnjoj proslavi mons. Barišiću, župnicima Tučepi i Baške Vode, kapelanu, upravitelju svetišta Vepric, časnim sestrama i ostalima koji su uzveličali misno slavlje. Svečanosti je pridonio i nastup Mješovitog zbora župe sv. Marka uz pratnju č.s. Kristijane Ajduk.

Danas se Makarska ponosi obnovljenom srednjovjekovnom crkvicom u Kotišini kao i obnovljenim Kašteletom gdje su svi okupljeni na ovoj misi koja će ostati upisana u povijest posjetili i razgledali obnovljeno zdanje s jednakim divljenjem.

 

 

Janja Glučina/IvoR

Slične objave

Skip to content