Predstavljen projekt “Stopa sv. Martina”

Proportion
Categories: Novosti

Kulturni projekt „Stopa sv. Martina“ svečano je predstavljen u dvorani Arte, 8. studenoga. Hrvatska je martinska baština iznimno bogata i raznovrsna i postoje 44 župne crkve posvećene sv. Martinu biskupu, a gotovo 200 crkava, kapela, ruševnih martinskih svetišta i toponima svjedoči o snazi ranokršćanskog sveca. Tom bogatstvu svetišta posvećenih svetom Martinu, sada se priključuje i obnovljena crkvica u Kotišini za koju arheolog Marinko Tomasović naglašava kako je jedini netaknuti arheološki spomenik iz srednjeg vijeka na ovom prostoru.

U ime Grada Makarske, JU Makarska razvojna agencija MARA i Turističke zajednice grada Makarske, skup je pozdravio dogradonačelnik Dražen Nemčić.

Ukupna vrijednost projekta oko milijun i sto pedeset tisuća kuna

– Radi se o najvećem do sada projektu Grada Makarske, koji je financiran iz EU fondova, a ujedno i najvećem projektu u kontekstu ulaganja u vrijednu kulturnu baštinu našeg područja. Promišljajući o kulturnoj baštini grada Makarske kao o njezinom razvojnom potencijalu koji otvara mogućnosti doprinosa održivom razvoju, pokrenuli smo brojne inicijative, a jedna od njih je upravo ovaj projekt. Radovi na crkvi sv. Martina započeli su u rujnu 2018., a završeni su u lipnju 2019. Ukupna vrijednost iznosila je oko milijun i sto pedeset tisuća kuna.

– Uz vrlo komplicirane građevinske radove na rekonstrukciji koji su vođeni sukladno uputama konzervatora unutar crkvice obavljeni su arheološki radovi i to u dva navrata. Bilo je teško, u prvoj fazi radnici su kamen nosili na rukama uskom stazom, za kamene ploče za krov pomoć smo dobili od Oružanih snaga RH koje su u dva navrata prenosili teret. Sve prepreke smo svladali i danas možemo s ponosom krenuti u projekt valorizacije ove iznimne građevine – naglasio je Nemčić te ovom prilikom zahvalio čitavom projektnom timu kao i svima koji su pridonijeli realizaciji obnove.

Rekonstruirana crkvica sv. Martina jedini netaknuti spomenik iz srednjeg vijeka

O povijesti crkvice sv. Martina, arheološkim nalazima i otkrićima iz prve ruke govorio je ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Marinko Tomasović, povjesničar umjetnosti i arheolog. U izlaganju na temu ‘Arheološka istraživanja u Kotišini s naglaskom na crkvu sv. Martina’ naglasio je važnost otkrivenih grobova i predmeta u arheološkoj analizi i istraživanju lokaliteta. Na retoričko pitanje otkud crkva sv. Martina u Kotišini, dodao je kako se sv. Martin spominje i kao zaštitnik od vukova. Budući da je u ovom kraju nekada bilo puno vukova i poskoka moguće je štovanje sv. Martina kao zaštitnika, no na to će odgovoriti interdisciplinarno istraživanje.

Ante Škrabić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Makarskoj, ukratko je istaknuo kako je sv. Martin bio vojnik, biskup i egzorcist, a da nakon 17. stoljeća oživljavamo njegov životni put na temelju Martinova dijeljenja plašta s prosjakom u Amiensu i nastojimo razvijati njegovo milosrđe.

– Sveti Martin je bio vojnik, a kasnije i biskup. On je simbol dijeljenja, milosrđa. Rođen u Rimskom Carstvu na prostoru današnje Mađarske oko 316. godine, a njegovo vječno počivalište je grad Tours. Bio je putnik, živio je i djelovao i u drugim gradovima na prostoru današnje Europe. U gradu Anines zbio se događaj kada je mačem podijelio svoj ogrtač sa siromahom. Taj čin milosrđa nezaobilazna je inspiracija i u slikarstvu i simbol dijeljenja koji se i danas štuje. Stopa sv. Martina glavno je obilježje kulturnog itinerara “Sveti Martin, Europljanin”, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost – naglasila je prof. dr. sc Antonija Zaradija Kiš –iz Instituta za etnologiju i folkloristiku / Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska, na svečanom predstavljanju projekta. Stopa sv. Martina, simbol na ponos Makarske, bit će postavljen i u Kotišini. Do sada je u Hrvatskoj postavljeno 22 stope, a ona otvara mogućnost snažnijeg povezivanja članova lokalne zajednice i svih koji pridonose njezinu prosperitetu. Stopa je suvremeno umjetničko djelo francuskog kipara Michela Audiardia.

Profesorica Zaradija Kiš, u izlaganju na temu Sv.Martin u 21. stoljeću pojasnila je također kako je Hrvatski kulturni centar znanstvena udruga osnovana 2006. kao član Europske mreže kulturnih centara sv. Martin utemeljene 2013. i do danas povezuje 13 kulturnih centara od Francuske gdje je sjedište mreže u gradu Toursu gdje je sv. Martin bio biskup dvadeset godina. Cilj djelovanja centra je očuvanje, istraživanje i promicanje hrvatske baštine sv. Martina, biskupa u kontekstu Europskog kulturnog itinerara Vijeća Europe pod imenom “Sv. Martin Europljanin”, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost.

Tragovi i značaj cvijeta perunika kroz povijest

Iscrpno predavanje na temu Iris Croatica-božanski iscjeljiteljski i nacionalni cvijet održala je dr.sc. Lidija Bajuk iz Instituta za etnologiju i folkloristiku /Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska. Uz ilustracije je govorila o poznavanju, raširenosti, značajnom tragu koji je cvijet iris, ovdje nazvan perunika, imao i ostavio kroz povijest u kulturnoj baštini. Govoreći o vrstama cvijeta iris i imajući u vidu kako je perunika samonikli cvijet koji raste i resi Biokovo /iris –ilirica/, istaknula je kako bi u Botaničkom vrtu Kotišina bilo lijepo nastaniti i vrstu Iris- croatica.

Svečanom ozračju ovog događaja kojim je predstavljen projekt “Stopa sv. Martina” glazbenom notom pridonijeli su dr. sc. Lidija Bajuk i Folklorni ansambl Tempet. Program je vodio Teo Erceg.

– Osim inovativnog projekta “Stopa sv. Martina” čeka nas i oplemenjivanje prostora ispred crkvice mediteranskim biljem kao i realizacija pješačkih edukativnih tura od strane projektnog partnera Tip Extreme. Važnost crkvice kao i čitavog lokaliteta, ali i nematerijalni značaj svetog Martina na području Podbiokovlja otvara važne mogućnosti suradnje za razvoj religijskih i rekreacijskih turističkih aktivnosti koje se planiraju valorizirati postavljanjem Stope sv. Martina. Kroz projekt “Stopa sv. Martina” prezentirat će se važnost same crkvice sv. Martina koja je upravo obnovljena, ali i čitavog lokaliteta na području Makarskog primorja čime će upisati Makarsku i Kotišinu na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europskih kulturnih ruta. Upravo zato mogu najaviti sastanak sa svim turističkim agencijama, organizatorima u turizmu radi sinergije djelovanja i plasiranja turističkog proizvoda Kotišine, najavio je dogradonačelnik Nemčić.

Misa u Kotišini 11.11. u 11 sati

U obnovljenoj crkvici sv. Martina u Kotišini u ponedjeljak 11. 11. u 11 sati je svečana sveta misa koju će predvoditi nadbiskup i metropolit splitsko- makarski mons. Marin Barišić.

Janja Glučina /IvoR

Slične objave

Skip to content