Još jedna uspješna godina iza nas – kratki osvrt na 2019.

Proportion
Categories: Novosti

2019. godina po mnogočemu je značajna za nas. Osim brojnih projekata koje smo pripremili i prijavili za različite prijavitelje i koji su odobreni za financiranje, ova godina značajna je i po projektima od iznimne važnosti za naš grad čijoj konačnoj realizaciji smo direktno pridonijeli. U ovoj godini grad smo obogatili novim sadržajima za poduzetnike, udruge i nezaposlene osobe kroz uspostavu Centra za razvoj poduzetništva i civilnog društva te Kluba za zapošljavanje, naravno koristeći pri tom europska sredstva. I Centar i Klub nude široku paletu potpuno besplatnih usluga za naše građane koje su doprinijele novoosnovanim poslovnim subjektima, potporama za poduzetnike, novim znanjima i vještinama za nezaposlene osobe, ali i novim zaposlenjima marginaliziranih skupina, na što smo iznimno ponosni.

Kulturna baština
Ova godina bila je značajna i po realizaciji projekata iz domene kulturne baštine. Projekt Rekonstrukcije i sanacije Malakološkog muzeja u potpunosti je realiziran, a JU MARA doprinijela je u vidu prijave projekta na različite natječaje i osiguravanja 1.020.000,00 kn bespovratnih sredstava od ukupno 1.300.000,00 kn potrebnih za njegovu realizaciju te izradu pripadajućih izvješća prema posredničkim tijelima. U sklopu projekta Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina, čiji je nositelj Grad Makarska u potpunosti je rekonstruiran Veliki Kaštel te je obnovljena Crkva sv. Martina u kojoj je održana prva misa nakon 57 godina, a služio je nadbiskup mons. Marin Barišić. Projekt se nastavlja i dalje, radovi na Crkvi sv. Ante još uvijek su u tijeku kao i opremanje interijera Kaštela. Realiziran je projekt Centra za posjetitelje, nositelja Grada Makarska u Palači Tonolli, koji je zamišljen kao polazište svakog turista u Makarskoj i koji interpretira vrijednu kulturnu i prirodnu baštinu grada. Trenutno je u tijeku rekonstrukcija krovišta Palače, projekta kojeg smo također pripremili i prijavili za Grad Makarska. U godini koja dolazi fokusirat ćemo se na kvalitetnoj prezentaciji i interpretaciji kulturnih resursa Grada Makarske putem multimedijalnih tehnologija, pod motom Heritage and Technology.

Energetska učinkovitost – ukupno 3.399.882,98 kn
U domeni energetske učinkovitosti, jedan od najvažnijih je Energetska obnova Podtribinskog prostora glavnog terena GSC-a Makarska, za kojeg su uspješno odobrena sredstva u iznosu od 2.481.102,13 kn iz EU fondova te iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a za nositelja Grad Makarska, čime se ostvarila stopa financiranja od 70%, što ističemo kao izniman rezultat. Još jedan u nizu projekata kojima smo osigurali EU financiranje je projekt Energetske obnove Hostela Makarska za lokalnog poduzetnika sa iznosom od 832.780,85 kn. Ovaj projekt konkurirao je najvećim hotelskim kućama u Hrvatskoj. Ne smijemo zaboraviti i projekte energetskih obnova tri obiteljske kuće iz županijskih natječaja kojima su osigurana sredstva za obnovu svojih kuća, a najviše aktivnosti u ovom području očekujemo upravo u prvom kvartalu 2020.

EU sredstva za poduzetnike – ukupno 1.273.744,09 kn
Ova godina bila je uspješna i po pitanju projekata prijavljenih na EU natječaje za poduzetnike. Od četiri prijavljena projekta, sva četiri su odobrena za financiranje, što je na broj objavljenih natječaja i broj poduzetnika koji udovoljavaju ovakvim natječajima u Makarskoj, više nego zadovoljavajuće. Tako je Premis d.o.o. ostvario sredstva za internacionalizaciju poslovanja, odnosno predstavljanje na europskim sajmovima te iz drugog natječaja za unapređenje poslovnih procesa i jačanje tržišne pozicije primjenom informacijske i komunikacijske tehnologije kroz nabavku informatičke opreme i softvera. Proizvodni Herbae Dalmatiae također je ostvario sredstva za internacionalizaciju poslovanja, odnosno predstavljanje na međunarodnim sajmovima i što nas jako veseli s obzirom se radi o ženi poduzetnici iz domene mikro poduzetnika. Uz navedeno ističemo i već spomenutu tvrtku Pavones d.o.o. koja je ostvarila sredstva za energetsku obnovu svog hostela.

Europski socijalni fond – ukupno 5.787.152,40 kn
Jako smo ponosni na sredstva osigurana za projekte iz Europskog socijalnog fonda s obzirom da se radi o projektima koji direktno doprinose kvaliteti života naših građana, prvenstveno marginaliziranih skupina i udruga. Za projekt Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj osigurano je čak 4,4 milijuna kuna namijenjenih uvođenju produljenog i smjenskog rada vrtića. Projekt je osigurao nove stručne suradnike – logopeda, edukacijskog rehabilitatora i kineziologa, ali i novozaposlene odgojitelje. Ne smijemo zaboraviti nabavu novog namještaja i didaktičku opremu za 6 vrtića. Projekt Zajednice sportskih udruga Grada Makarska – SPORTski INpuls uspješno se i dalje provodi, a upravo zahvaljujući ovom projektu djeca s teškoćama u razvoju uključena su u sportske programe kroz 5 sportova i redovito treniraju. U sklopu projekta izgrađena je nova boulder stijena za penjanje, GSC je dobio novi sadržaj za osobe s invaliditetom – svlačionicu s WC-om, a svi sportski klubovi dobili su novu opremu za provedbu svojih aktivnosti. Gradskom društvu Crvenog križa osigurana su EU sredstva za još jedan projekt iz domene promocije zdravlja i prevencije bolesti „Na zdravlje – stavi zdravlje na prvo mjesto“, uz projekt Zaželi kojeg i dalje provode s ciljem pružanja pomoći i njege najpotrebitijim građanima i zapošljavanju nezaposlenih žena.

Održivi razvoj
U sklopu projekta „Urbani vrtlari“ podijelili smo 90 sadnica našim školarcima te 40 kompostera našim građanima. U školski vrt postavili smo staklenik u svrhu edukacije i uključivanje učenika te poticanje održivog razvoja i volonterizma. Za projekt PŠRD-a Arbun osigurano je preko 30.000,00 kuna bespovratnih sredstava namijenjenih zaštiti mora od onečišćenja, odnosno ekološkoj akciji čišćenja podmorja. U domeni održivog razvoja, JU Mara projektni je partner JU PP Biokovo na projektu Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, ukupne vrijednosti preko 34 mil. kuna. Aktivnost MARE odnosi se na multimedijalno educiranje posjetitelja kroz nabavu 8 indoor i 8 outdoor touchscreen ekrana. Postupak javne nabave još je uvijek u tijeku za ovu aktivnost.

Nacionalne potpore
Osim navedenih EU projekata, ostvarili smo i značajne potpore iz nacionalnih izvora, odnosno natječaja resornih ministarstava i županije. Čak 7 korisnika ostvarilo je potpore za samozapošljavanje, pojedinačno po 55.000,00 kuna, ukupno 385.000,00 kn te uspješno osnovalo vlastite obrte. Za turističke projekte i manifestacije ostvareno je 146.300,00 kuna, a odnosi se na projekte kao što su Uprizorenje pomorske bitke kod Makarske, Regatu hrvatskih mornara, Krafting, Šumoteku, Makarska Jazz Festival i sl. Za turističke projekte privatnih iznajmljivača ostvareno je 208.000,00 kuna najvećim dijelom za nabavku sportske opreme za razvoj aktivnih oblika turizma (nabavka bicikala radi dobivanja certifikata Bed&Bike) te ugradnji i opremanju novih hidromasažnih bazena za vanjsku ili unutarnju upotrebu te ekološkom certificiranju smještajnih jedinica u domaćinstvu. Za Srednju strukovnu školu i Glazbenu školu osigurano je 45.000,00 kuna za jačanje strukovnih zanimanja, a ovdje ne namjeravamo stati, već i dalje promovirati strukovna zanimanja i naše škole.

Međunarodni projekti
Kroz 2019. godinu realizirali smo čak dva programa Europa za građane. U projekt Europoly sa 7 europskih partnera, kojemu je cilj promicanje suradnje među zemljama EU-a, uključili smo gradske udruge – Sunce, Lanternu te OŠ oca Petra Perice čiji su učenici izradili tematski film za završnu konferenciju. U projekte EASE – koji se bavi temama obrazovanja kao ključnim područjem te borbom protiv diskriminacije te socijalnom inkluzijom uključili smo članove Udruge Sunce, učenike i profesore Srednje strukovne škole, učenike i profesore OŠ oca Petra Perice te djelatnike DV Biokovsko zvonce. Ovakva razmjena iskustava dobre prakse od velikog značaja je osobito za učenike koji su bogatiji za još jedno iskustvo u međunarodnom ozračju.

Edukativni programi i savjetovanja
Osim projekata, JU Mara pruža i besplatne usluge savjetovanja kao i besplatne edukativne programe. U 2019. godini održali smo ukupno 16 edukacija iz različitih područja: EU projekti, robotika, kompostiranje i biovrtlarstvo, soft skills treninzi, motivacijske radionice, a posebno smo ponosni na programe usavršavanja koji su u tijeku i nadolazeće programe prekvalifikacija. Ukupno je 238 osoba u 2019. godini pohađalo edukativne programe, dok je usluge savjetovanja koristilo 157 osoba, uz napomenu kako se evidentiraju isključivo subjekti koji prvi put koriste ovu uslugu.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za prijavljene projekte od osnutka iznosi 43.575.541,91 kn.

Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za prijavljene projekate u 2019. iznosi 10.744.988,42 kn.

Ukupna vrijednost projekata koji su prijavljeni, kojima smo nositelji ili partneri, a koji su u provedbi iznosi 77.584.963,50 kn.

Slijedom iznesenog, možemo zaključiti kako je 2019. godina bila itekako uspješna po pitanju odobrenih i realiziranih projekata i kako bismo općenito trebali biti zadovoljni rezultatima rada po područjima djelatnosti definiranih Statutom (Popis svih odobrenih projekata nalazi se ovdje: https://mara-makarska.hr/projekti-odobreni-financiranje/).
No, s druge strane potrebna je sinergija, jače sektorsko i međusektorsko djelovanje kroz strateške smjernice definirane razvojno-planskim dokumentima kako bi se iznjedrili razvojni projekti koji će podići kvalitetu života naših građana.
I upravo je to ono što ćemo nam svima poželjeti u 2020. godini!

Ravnateljica
Lidija Vukadin Vranješ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ODOBRENI PROJEKTI 2019.

Grad Makarska

Energetska obnova zgrade Podtribinskog prostora glavnog terena Gradskog sportskog centra Makarska na adresi Franjevački put 2, 21300 Makarska” (EFRR) 1.452.334,25 kn
DV Biokovsko zvonce „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“: “ZVONCE za obitelj je najbolji prijatelj!” (ESF) 4.390.530,16 kn
Grad Makarska Program javnih potreba u kulturi RH 2019. “Rekonstrukcija krovišta Palače Tonoli” 100.000,00 kn
Franjevački samostan Blažene Djevice Marije na nebo uznesene Program javnih potreba u kulturi RH 2019.”Rekonstrukcija i sanacija Malakološkog muzeja” 300.000,00 kn
JU MARA Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, EXERCITATIONE – (ESF) 907.302,24 kn
PŠRD Arbun Sufinanciranje projekata zaštite okoliša organizacija civilnog društva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – “Eko Makarska” 32.331,85 kn
3 korisnika Potpore za samozapošljavanje 165.000,00 kn
3 korisnika „Potpore za turističke manifestacije“ Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije 27.000,00 kn
1 korisnik Program sufinanciranja razvojnih projekata u turizmu na području SDŽ 35.000,00 kn
2 korisnika Programa javnih potreba iz područja socijalne i zdravstvene skrbi i humanitarne djelatnosti, udruga proisteklih iz Domovinskog rata 10.000,00 kn
1 korisnik Financiranje projekata/programa udruga iz područja zaštite prirode ili zaštite okoliša od interesa za SDŽ za 2019. godinu 4.300,00 kn
GRAD MAKARSKA Financiranje programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ za 2019.g. / Interpretacija i prezentacija Malakološkog muzeja u Makarskoj 40.000,00 kn
J.K. “BURA” Financiranje programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ za 2019.g / Regata Hrvatskih mornara 10.000,00 kn
TZ GRADA MAKARSKA Finaciranje programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ za 2019.g / Bitka kod Makarske 20.000,00 kn
3 korisnika Financiranje projekata/programa/aktivnosti iz područja sporta u 2019. godini na području SDŽ 12.000,00 kn
4 korisnika Financiranje projekata/programa/aktivnosti iz područja kulture u 2019. godini na području SDŽ 24.000,00 kn
Herbae Dalmatiae
Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova – Faza 2“ (EFRR) 105.044,69 kn
2 korisnika Javni poziv za programe/projekte selektivnih oblika turističke ponude na području SDŽ 45.000,00 kn
Grad Makarska Program sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. za projekt Energetska obnova zgrade Podtribinskog prostora glavnog terena Gradskog sportskog centra Makarska 1.028.767,88 kn
3 korisnika Javni poziv SDŽ za iskazivanje interesa za provedbu Programa sustavno gospodarenje energijom na području SDŽ 86.000,00 kn
Gradsko društvo Crvenog križa Makarska Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ projekt “Na zdravlje! – stavi zdravlje na prvo mjesto” 489.320,00 kn
4 korisnika Potpore za samozapošljavanje 220.000,00 kn
Premis d.o.o. Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – 2 – „Jačanje konkurentnosti tvrtke Premis uz modernizaciju: Klikom do sladoleda“ (EFRR) 105.847,61 kn
JU MARA Program jačanja poduzetničkih kompetencija: “Centar za razvoj poduzetništva” 30.000,00 kn
Pavones d.o.o. Javni poziv Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina): projekt: Energetska obnova Hostela Makarska – objekt „A“ (EFRR) 832.780,85 kn
Premis d.o.o. Internacionalizacija poslovanja MSP-ova- Faza 2: „Premis sladoledi na EU tržištu“ (EFRR) 226.978,89 kn
Srednja strukovna škola Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam, projekt „Osjeti Makarsku – novi turistički proizvod“ 45.450,00 kn
UKUPNO 2019.   10.744.988,42 kn

Slične objave

Skip to content