Edukativne aktivnosti JU Makarska razvojna agencija MARA u travnju i svibnju

Proportion
Categories: Novosti, Uncategorized

 

Nakon prošlogodišnjih uspješnih prijava brojnih projekata na EU i nacionalne natječaje, što je u konačnici rezultiralo pozitivnim odlukama o financiranju istih (http://mara-makarska.hr/projekti-odobreni-financiranje/), ove godine JU Makarska razvojna agencija MARA nastavlja sa aktivnostima provedbe pojedinih odobrenih EU projekata, pripremama i prijavama novih te informativno-edukativnim aktivnostima.

 

 

U pripremi su različite edukativne aktivnosti za djecu, mlade, start-up-ove, poduzetnike, organizacije civilnog društva te u konačnici zainteresirane građane. Kroz travanj i svibanj tako naše sugrađane očekuju sljedeća događanja: Mala poduzetnička akademija, Hi-tech radionice za djecu – Osnove robotike, Makarska EU INFOrmer i Europski tjedan održivog razvoja.

 

  1. Mala poduzetnička akademija

Koncem travnja kreće Pilot projekt Mala poduzetnička akademija kojoj je cilj pružiti polaznicima osnovna znanja potrebna za uspješno vođenje poduzeća i opstanak na tržištu, te time povećati broj uspješnih start-up poduzeća u Makarskoj, a postojećima osigurati osnovna znanja za vlastiti razvoj i napredak. Program obrazovanja se sastoji od osnovnog i specijalističkog dijela seminara, podijeljenih u dva ciklusa. Nakon provedene obuke svaki polaznik dobit će uvjerenje o završenoj edukaciji. Voditelji seminara su iskusni stručnjaci Jurica Dobrnić, dipl. oec. i dr. sc. Neven Šerić. Izobrazba je besplatna, a započinje 26. travnja 2018. Prijave se zaprimaju putem obrasca na web stranicama MARA-e.

Program obuhvaća sljedeća područja:

  • Osnovni elementi poslovanja poduzetnika; Koji oblik poslovnog subjekta odabrati (obrti, trgovačko društvo, udruga…); pravni aspekti poslovanja; osnovni pojmovi računovodstva i financija (financijska izvješća, bilanca, račun dobiti gubitka, novčani tijek, pokazatelji likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti i profitabilnosti), troškovi poslovanja, poslovne knjige; PDV);
  • Izrada vlastitog poslovnog plana; (Kako izraditi vlastiti poslovni plan; razrada metodologije izrade poslovnog plana: planiranje svrha, najčešće greške; sadržaj poslovnog plana te fizički aspekti plana; financijski aspekti plana).
  • Razrada poslovne ideje; (Od ideje do projekta; kako kvalitetno osmisliti projektnu ideju te kako oblikovati ideju u poslovni projekt; primjeri dobre prakse te mogućnosti sufinanciranja projekata);
  • Marketing, kupci i prodaja, odnosi s javnošću; (Kako pakirati i prodati vlastiti proizvod; kako definirati ciljanu tržišnu skupinu i kako doći do kupca; odnosi s javnošću, brendiranje vlastitog proizvoda/usluge);

 

  1. Hi tech radionice za djecu

Hi tech radionica za djecu i mlade Osnove robotike organizira se u suradnji sa školama, a cilj joj je stjecanje kompetencija i znanja, vještina, sposobnosti, samostalnosti i odgovornosti prema radu, te osobito napredna informatička izobrazba kod djece. Radionica obuhvaća edukacijsku opremu Lego Mindstorms EV3 te programski paket Lego Mindstorms kao i sve potrebne instalacije na računalima. Radionicu će voditi mladi stručnjaci Udruge za robotiku Futura, vođeni prof. Goranom Samardžićem, a prvi ciklus radionica započinje 23. travnja 2018. u OŠ Stjepana Ivičevića.

 

  1. Makarska EU INFOrmer

U sklopu nacionalnih Dana otvorenih vrata EU projekata u Republici Hrvatskoj, koje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, JU Makarska razvojna agencija MARA, u suradnji s partnerima 8. svibnja 2018. organizira događaj Makarska EU INFOrmer. Cilj ovog događaja je informiranje svih građana grada Makarske o EU projektima koje se trenutno provode u Makarskoj, kao i o projektima koji su u pripremi. Na prezentaciji svoje projekte će predstaviti: JU Makarska razvojna agencija MARA, Grad Makarska, JU Park prirode Biokovo, Udruga Sunce i poduzeće Herbae Dalmatiae. U sklopu predstavljanja organizirat će se i prezentacija samog postupka pripreme i prijave projekata, koncept “Od ideje do realizacije”. Nakon prezentacija, održat će se Okrugli stol na temu: „EU fondovi – mogućnosti financiranja projekata javnog, gospodarskog i civilnog sektora“.

 

  1. Tjedan održivog razvoja

Kao i prošle godine, JU Makarska razvojna agencija MARA sudjelovat će u Europskom tjednu održivog razvoja, događaja koji je usredotočen na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja u svrhu promoviranja i bolje vidljivosti. Program za održivi razvoj 2030 i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji zahtijevaju djelovanje na svim razinama i uključivanje svih relevantnih dionika. Radionicom: „Praktične smjernice za osmišljavanja i upravljanje promocijom održivog turizma na prostoru grada Makarske“, koja će se održati 30. svibnja 2018. obradit će se različite teme kao što su: Elementi održivog razvoja turizma u lokalnoj zajednici, O kojim standardima standardima održivog turizma dionici u turizmu trebaju posebno voditi računa, Praktični dio izlaganja s poticanjem diskusije prisutnih, Primjeri dobre prakse održivog turizma u lokalnoj zajednici, Primjeri loše prakse održivog turizma u lokalnoj zajednici.

Cilj radionice je upoznavanje kroz praktičnu argumentaciju (primjere) s iskustvima dobre i loše prakse promocije održivog turizma na prostoru priobalja Republike Hrvatske te usvajanje temeljnih smjernica za samostalnu implementaciju elemenata održivog razvoja turizma destinacije.

Slične objave

Skip to content