Dan otvorenih vrata projekta ePATH: Prva javna prezentacija novog turističkog proizvoda

Proportion
Categories: Novosti

Dan otvorenih vrata projekta Endemic  Pathway(ePATH)  okupio je danas u hotelu Biokovo projektne partnere i predstavnike gospodarskog sektora kojima su prezentirane mogućnosti objedinjavanja turističke ponude u tri zaštićena područja : Parku prirode Hutovo Blato, Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina i Posebnom rezervatu Tivatska solila kao novom turističkom proizvodu.

Nakon obilaska Biokovskog botaničkog vrata Kotišina, u hotelu Biokovo održana je konferencija za novinare na kojoj su o projektu govorili Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, Nikola Zovko, direktor Javnog poduzeća Hutovo Blato te Dijana Bošnjak kao voditeljica projekta ispred glavnog partnera. Predstavnike Crne Gore, na žalost, u dolasku u Makarsku spriječila je pandemija koronavirusa.

Projekt Endemic Pathway prijavljen je na INTERG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora. Nositelj projekta je Javno poduzeće Hutovo Blato iz BIH, a projektni partneri Grad Makarska i Javno poduzeće za upravljanjem pomorskim dobrom iz Crne Gore.

-Ukupna vrijednost projekta je 1.500.000,00 eura, a vrijednost aktivnosti koje će Grad Makarska provoditi je oko 400.000,00 eura. To su aktivnosti koje će oplemeniti Biokovski botanički vrt Kotišina i  koje su logičan slijed već provedenih aktivnosti u sklopu projekta Revitalizacije kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina. Budući da se radi o području  izuzetne prirodne i kulturne vrijednosti smatramo da je dijalog sa gospodarskim sektorom izuzetno važan pa je drugi dio ovog Dana otvorenih vrata upravo na njih usmjeren. Prezentacije će održati Dijana Bošnjak, voditeljica projekta ispred Javnog poduzeća Hutovo Blato iz Čapljine, Dražen Nemčić  ispred projektnog partnera Grada Makarske te Krešimir Danijel Grčić i Toni Urlić ispred Gradskog muzeja Makarska koji upravlja Interpretacijskim centrom Veliki Kaštel. Nama je bitno da se priča oko Interpretacijskog centra Veliki kaštel objedini sa Biokovskim botaničkim vrtom u Kotišini i da se i gospodarski sektor uključi u daljnji razvoj turističkog proizvoda. Jer da bi se uloženi trud i financijska sredstva isplatili potrebna je suradnja javnog i gospodarskog pa čak i civilnog sektora, naglasila je Vukadin Vranješ u uvodnom dijelu.

Kao domaćin nazočne je pozdravio gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

-Pozdravljam sve nazočne, a posebno predstavnike glavnog partnera iz Čapljine. Žao mi je što danas nisu s nama i partneri iz Crne gore ali činjenica je da nas je covid pandemija  poremetila u cjelokupnoj organizaciji pa tako nismo bili u mogućnosti pozvati više predstavnika gospodarskog sektora jer nas ograničavaju epidemiološke mjere koje su na snazi. No, bit će prilike. Ono što želim naglasiti da ova gradska vlast i administracija, što se turizma tiče, upravo planira ići u smjeru repozicioniranja turističke destinacije. Administrativne granice gradova i općina u smislu turističkog proizvoda nemaju smisla i na tome namjeravamo raditi i kao Grad Makarska i kao Turistička zajednica.Naš je cilj raditi na povezivanju ne samo na razini Makarske rivijere nego i Zabiokovlja. Ovo je jedan primjer gdje se događa suradnja na razini tri države, BiH, Hrvatske i Crne Gore na tri divna lokaliteta koja formiraju jedan nišni proizvod. Upravo zato mi je drago i nadam se da će se turističke agencije i gospodarstvenici s ovog područja još više uključiti i prepoznat ovaj projekt kao jedan dobar proizvod, istaknuo je Paunović.

-Zahvaljujem se domaćinima na lijepom prijemu i dobrodošlici i organizaciji ovog Dana otvorenih vrata. Hutovo blato je područje bogato prirodnim vrijednostima kao i botanički vrt Kotišina u Makarskoj, a isto tako i Tivatska Solila u Crnoj Gori. To je ono što nas je povezalo i navelo da apliciramo jedan ovakav zajednički projekt čiju je vrijednost i ozbiljnost prepoznala  Europska unija. Usprkos problemima izazvanim ovim virusom projekt se razvija dobro iako ide malo sporijom dinamikom.Moram reći da sam jutros bio u Kotišinii da sam oduševljen vašim interpretacijskim centrom i interaktivnim sadržajima. Ostaje urediti pristup a upravo će se to postići aktivnostima kroz ovaj projekt. Također vas pozivam da dođete u Hutovo Blato i upoznate naš park prirode gdje ćemo svoj interpretacijski centar, brodice na električni pogon, adrenalinski park, vidikovac, kućice za promatrače ptica, edukacijsku stazu, a sve to omogućuje nam ovaj projekt. Također se nadamo povezivanju sa vašim turističkim agencijama koje će i nama dovoditi posjetitelje jer ovo sve i radimo radi njih, kazao je Nikola Bošnjak, direktor Javnog poduzeća Hutovo Blato iz Čapljine.

Nakon završetka konferencije za novinare održane su prezentacije na temu turistička ponuda kao platforma za suradnju javnog i gospodarskog sektora kojima su nazočili predstavnici Makarske razvojne agencije MARA, Javne ustanove Park prirode Biokovo, Turističke zajednice Makarska te predstavnici gospodarskog sektora iz turizma. U svom izlaganju Dijana Bošnjak iznijela je prirodne potencijale Hutovog Blata koji će se kroz projekt ePATH turistički valorizirati te najavila konkretne aktivnosti. Predložila je umrežavanje turističkih agencija s područja grada Makarske i Čapljine. Dražen Nemčić, ispred projektnog partnera Grada Makarske  održao je prezentaciju ,,Analitička podloga za izradu smjernica novog turističkog proizvoda ePATH” . Predstavio je rezultate analize posjetitelja Interpretacijskog centra Veliki kaštel i Biokovskog botaničkog vrta koja se  provodila u srpnju i kolovozu prošle godine te najavio aktivnosti koje će se provoditi u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina u sklopu projekta ePATH: edukativne radionice o važnosti endemskih vrsta, adaptacija postojećih staza, zamjena dotrajalih klupa i putokaza, postavljanje novih rukohvata i info tabli te zamjena dotrajalih ploča onima sa višejezičnim nazivima biljaka uključujući i QR kod, ulaganje u stručnost kadra edukacijom osoblja po metodi Interpret Europe i mnogim dr. Krešimir Danijel Grčić, kustos u Gradskom muzeju Makarska govorio je o projektu ,,Revitalizacija kulturno – povijesne baštine zaseoka Kotišina” u kontekstu projekta ePATH. Istaknuo je kako je projekt Endemic Pathway nadogradnja uspješno realiziranog projekta Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina zahvaljujući kojem je s radom počeo Interpretacijski centar Veliki kaštel. Također, pozvao je sve predstavnike gospodarskog sektora na suradnju s ciljem promocije i brendiranja novog turističkog proizvoda, s obzirom da je Gradski muzej Makarska preuzeo upravljanje Interpretacijskim centrom Veliki Kaštel.

 

Slične objave

Skip to content