Uspješno završen edukativni program „EU ŠKOLA – priprema i provedba EU projekata“

Proportion
Categories: Novosti

 

U organizaciji JU Makarska razvojna agencija MARA u periodu od 4. do 6. studenog 2019. održao se ciklus edukacija „EU ŠKOLA – priprema i provedba EU projekata“.

Edukacija je dio projekta „Centar za razvoj poduzetništva u gradu Makarskoj“ kojeg Mara provodi u partnerstvu s Gradom Makarska, a koji se sufinancira sredstvima Splitsko-dalmatinske županije.

Edukaciju su vodili stručni suradnici iz CEDRA-e Split (Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj) Marin Urlić, Ante Bošnjak i Dora Vitez.

Polaznici su se tijekom tri dana intenzivnog rada upoznali s mogućnostima i načinom kako pripremiti i provesti projekte financirane iz EU fondova. Program je prilagođen  predstavnicima sva tri sektora – gospodarskog, civilnog i javnog, kao i pojedincima koji žele razviti vlastitu projektnu ideju za EU sufinanciranje.

Dva modula su se odnosila na teoretski dio, a jedan na praktični rad u grupama na konkretnim projektnim idejama. Kroz ovakav sustav rada polaznici su savladali metode koje su potrebne za izradu kvalitetnog projekta prema unaprijed definiranim pravilima za prijavu na natječaj i u konačnici za ostvarivanje bespovratnih sredstava.

Ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ svim je polaznicima koji su pohađali sva tri modula, njih ukupno dvadeset i dvoje podijelila uvjerenja o uspješno završenom programu uz napomenu kako Makarska razvojna agencija MARA i dalje stoji na raspolaganju svim građanima, bilo udrugama, gospodarstvenicima, ustanovama i ostalim subjektima na raspolaganju radi razvijanja vlastitih ideja te pripreme projektnih prijedloga.

Uskoro slijede i novi edukativni programi za nezaposlene, poduzetnike i poduzetnike početnike te za organizacije civilnog društva.

Najviše nas veseli interes polaznika na našim programima edukacija, što nam je veliki motiv za daljnji rad i još više aktivnosti!

 

 

PROGRAM

UVOD – Mogućnosti sufinanciranja projekata

EU strateški okvir

EU natječaji – pretraživanje, pregled

Primjeri natječaja za bespovratna sredstva; Upute za prijavitelje, prilozi i obrasci za ocjenjivanje

 

PROJEKT I OSNOVE PRIPREME I UPRAVLJANJA PROJEKTOM

Projektna ideja: Od ideje do projekta; Analiza i planiranje

Metodologija pripreme projekta: Detaljniji opisi aktivnosti; Relevantnost projekta s obzirom na strateške dokumente; Plan aktivnosti – Gantogram; Planiranje resursa; Metode određivanja troškova; Planiranje proračuna projekta; Relevantnost, održivost projekta i horizontalne teme

Provedba i upravljanje projektom: Uloge u projektnom timu; Uloga voditelja projekta; Upravljanje troškovima; Upravljanje vremenom; Upravljanje komunikacijama; Upravljanje dionicima

 

PRAKTIČNI RAD

Zadatak: Priprema projektne ideje za prijavu projekta

 

Slične objave

Skip to content