„Stopa sv. Martina“ – predstavljanje projekta i Svečana sveta misa u Crkvi sv. Martina

Proportion
Categories: Novosti

Grad Makarska u suradnji s Kulturnim centrom Sveti Martin Hrvatska, JU Makarska razvojna agencija – MARA, Turističkom zajednicom grada Makarske, Ogrankom Matice hrvatske u Makarskoj i Župom sv. Marka u povodu obilježavanja blagdana sv. Martina organizira predstavljanje kulturnog projekta „Stopa sv. Martina“ te svečanu svetu misu u rekonstruiranoj Crkvi sv. Martina u Kotišini.

Crkva sv. Martina rekonstruirana je u sklopu projekta „Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina“, a inovativni program Integrirane ture Putevima svetomartinske bratovštine jedan je od brojnih planiranih aktivnosti u sklopu predmetnog projekta.

Bogata materijalna i nematerijalna baština područja sela Kotišina povezana sa štovanjem i kultom sv. Martina ima značaj za mogućnosti razvoja religijskih i rekreacijskih turističkih aktivnosti koje se planiraju valorizirati postavljanjem Stope sv. Martina. Kroz projekt Stope sv. Martina prezentirat će se važnost same Crkvice i čitavog lokaliteta na području Makarskog primorja čime će se upisati Makarsku i Kotišinu na turističku, kulturnu i hodočasničku kartu Europskih kulturnih ruta.

Više o projektu „Stope sv. Martina“ na predstavljanju 8. studenog 2019. će govoriti Antonija Zaradija Kiš, Lidija Bajuk i Marinko Tomasović, a u glazbenom dijelu Vokalna skupina FA Tempet i Lidija Bajuk – gitara.

Svečanu svetu misu na sam blagdan sv. Martina 11. studenog 2019. u 11,00 sati predvodit će msgr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski. Naime, posljednja sveta misa u Crkvi sv. Martina u Kotišini održana je 1962. godine.

Nakon svečane svete mise održat će se prigodno druženje u Velikom Kaštelu u Kotišini.

PROGRAM

Predstavljanje kulturnog projekta „Stopa sv. Martina“

8. studenog 2019. (petak), dvorana Arte, 18,00 sati

 

 Antonija Zaradija Kiš, prof. dr. sc.: Predstavljanje projekta Sv. Martin u 21. stoljeću; Institut za etnologiju i folkloristiku / Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska

Lidija Bajuk, dr. sc.: Predavanje Iris croatica – božanski, iscjeliteljski i nacionalni cvijet; Institut za etnologiju i folkloristiku

Marinko Tomasović, dipl. pov. um. i dipl. arheolog: Arheološka istraživanja u Kotišini s naglaskom na crkvu sv. Martina; Gradski muzej Makarska

 

Blagdan sv. Martina

  1. studenog 2019.

11.00 sati –  Sveta misa / Crkva sv. Martina – Kotišina

 

Slične objave

Skip to content