Studijsko putovanje u Barcelonu

Proportion
Categories: Novosti

U okviru projekta Razvoja mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), BOND – Faza II, ravnateljica JU Makarska razvojna agencija MARA Lidija Vukadin Vranješ je u periodu od 17. do 21. travnja 2023. sudjelovala na studijskom putovanju u Barcelonu. Putovanje je bilo namijenjeno hrvatskim poduzetničkim potpornim institucijama, odnosno 47 stručnjaka koji rade na razvoju poduzetništva u svojim sredinama.

Putovanje je organizirano s ciljem upoznavanja primjera najbolje prakse u domeni poduzetništva na međunarodnoj razini, osobito s obzirom da je Barcelona među vodećima u Europi. Tijekom svih pet dana program je obuhvatio obilazak i upoznavanje sa radom sljedećih poduzetničkih potpornih institucija: Digital Hub of the Barcelona Chamber, Tech Barcelona, Nuclio Auditori, Reempresa, 3D Factory Incubator.

  1. Gospodarska komora Barcelone je jedna od najvećih organizacija u Kataloniji koja nudi širok raspon usluga za poduzetnike. Pomaže poslovanju MSP-ova, velikih korporacija, poduzetnika početnika i freelancera. Ključni su partner kod umrežavanja nacionalnih i međunarodnih projekata. Podržavaju vrtke u globalnom širenju, pomažu u pronalaženju dobavljača, distributera, partnera i kupaca u inozemstvu, pružaju pomoć pri pregovaranju u poslovnim sporazumima te nude još cijeli niz usluga prilagođenih poduzetnicima.
  2. Tech Barcelona je neovisna privatna, neprofitna organizacija koja radi na jačanju Barcelone kao modela međunarodnog digitalnog i tehnološkog ekosustava. Stvaraju veze i čine startupove vidljivima. Kataliziraju inovacije unutar korporacija i promiču poduzetništvo, a ono što je najvažnije privlače ulaganja i promiču talente te tako osnažuju čitav ekosustav.
  3. Nuclio je ekosustav koji stvara i pokreće start-upove ubrzanog rasta te razvija digitalne talente. Ovaj brend čine subjekti koji pokrivaju cijeli lanac vrijednosti kako bi pružili najbolju moguću uslugu start-upovima koje ekosustav gradi. Njihova digitalna škola za osposobljavanje stručnjaka za nove digitalne vještine je treća najveća digitalna škola u Španjolskoj.
  4. Reempresa je, s druge strane inicijativa koju promovira katalonska udruga poslodavaca Cecot i Autoocupaci, te funkcionira kao fizički i virtualni prostor za koordinaciju učinkovitih usluga podrške za prenositelja i ponovnog poduzetnika u procesima poduzetništva. Od svog pokretanja Reempresa je pomogla spasiti 2000 katalnoskih tvrtki i više od 6000 radnih mjesta. Radi se o novom modelu poduzetništva i poslovnog rasta.
  5. 3D Factory Incubator je visokotehnološki poslovni inkubator koji ima cilj u 5 godina inkubirati 100 najboljih inicijativa vezanih uz aditivnu proizvodnju stvaranjem prostora za inkubaciju start-upova, malih i srednjih poduzeća i mikro tvrtki koje koriste ovu tehnologiju.

Barcelona velike napore ulaže u daljnji razvoj poticajnog poduzetničkog okruženja i stvaranja mjera koje omogućuju brži rast i razvoj poduzetništva. Treći u Europi i peti na svijetu po poticajnoj poduzetničkoj klimi. Naglasak stavljaju na inovativna rješenja, digitalizaciju, internacionalizaciju poduzetništva kao i promicanje održivog rasta. Dakle, naglasak je na dobrobiti ljudi i okoliša, a najznačajniju ulogu u čitavom procesu zauzimaju upravo poduzetničke potporne institucije.

Zaključno, dinamičnih pet dana u Barceloni posjeta najboljih poduzetničkih potpornih institucija u Europi ostavilo je snažan dojam na sve dionike ovog putovanja, stekli smo širu predodžbu funkcioniranja jednog od najrazvijenijih tržišta za razvoj poduzetništva, dobili uvid u primjere inovativnih, potpuno novih rješenja, koja ćemo u budućnosti imati priliku razvijati u okviru vlastitih usluga za MSP-ove u našim lokalnim sredinama.

Ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ, univ.spec.oec.

 

Slične objave

Skip to content