Radionicama “Obnovi i ponovno upotrijebi” obilježen Tjedan održivog razvoja u Makarskoj

Proportion
Categories: Novosti

Makarska se i ove godine pridružila obilježavanju Tjedna održivog razvoja, inicijative koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj. Tjedan održivog razvoja započeo je jučer 1. lipnja 2017. na Astro-parku projektom „Recicle & Reuse“ (Obnovi i ponovno upotrijebi) kojeg je organizirala Udruga osoba s invaliditetom Sunce. Projekt je obuhvatio sudjelovanje različitih dionika sa održavanjem radionica i prezentacija koje pridonose osvješćivanju javnosti o važnosti održivog razvoja.

Nakon pozdravnih riječi izvršne direktorice Udruge OSI Sunce Olivie Prodan Ravlić, uvodno predavanje o štetnosti svjetlosnog zagađenja održao je predsjednik DAUP-a Oriona Gloryan Grabner. Osim zanimljivog predavanja učenici OŠ Stjepana Ivičevića i djeca DV Biokovsko zvonce u ovoj prigodi posjetili su Zvjezdarnicu te promatrali Sunce.

Umjetnice Ana Gaće Tadić i Olja Suki Luetić prezentirale su svoje vještine kako od odbačenih i starih predmeta napraviti kreativne ukrase i dekorativne predmete. U ovoj radionici najviše su uživali predškolci i prvašići koji su i sami izradili prekrasne predmete.

Mila Lukić ispred Makarskog komunalca d.o.o. održala je poučnu prezentaciju o procesu dobivanja korisne sirovine o otpadu i procesu recikliranja sa porukom o važnosti odvojenog odlaganja otpada.

JU Makarska razvojna agencija MARA prezentirala je sustav gradskih javnih bicikala s ciljem osvješćivanja posjetitelja o alternativi korištenja motornih vozila u gradskom prometu s ciljem smanjenja ispuštanja emisije CO2 u atmosferu, dok je Biciklistički klub Makarska i one najmanje obučio voziti gradske bicikle.

Udruženje umirovljenika prezentiralo je svoje originalne proizvode napravljene od starih vrećica, majica i ostalih neželjenih predmeta, a svi polaznici imali su prigodu naučiti i kako ih izraditi.

U poslijepodnevnim satima Zadruga Okus doma, koja se ističe u RH po brojnim inicijativama društvenog poduzetništva i osnaživanju vještina za zapošljivost izbjeglica, pripremila je za sve posjetitelje ukusnu spizu.

Tjedan održivog razvoja nastavlja se uz tradicionalnu Biciklijadu, u organizaciji Savjetovališta Lanterna i Biciklističkog kluba, koja će se održati u subotu 3. lipnja 2017. s ciljem promoviranja korištenja prijevoznog sredstva za čitave obitelji radi doprinosa očuvanju okoliša.

Slične objave

Skip to content