Projektu „Sunčana elektrana Gradska sportska dvorana Makarska“ odobreno 1,4 milijuna kuna

Proportion
Categories: Novosti

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o odabiru korisnika i dodjeli sredstava Gradu Makarskoj za neposredno sufinanciranje projekta korištenja obnovljivih izvora energije odobrena su bespovratna sredstva za projekt „Sunčana elektrana Gradska sportska dvorana Makarska“. Rezultat je to uspješne projektne prijave koju je Makarska razvojna agencija MARA, u suradnji sa Gradskim sportskim centrom Makarska pripremila i prijavila na Javni poziv za poticanje obnovljivih izvora energije.

Ukupna precijenjena vrijednost radova na elektrani iznosi 3.595.364,75 kn, dok je iznos bespovratnih sredstava 1.400.000,00 kuna, što predstavlja maksimalan iznos dodijeljene potpore.

Kako se radi o velikom sportskom objektu kojeg koristi veliki broj korisnika, kako sportskih klubova, tako i samih građana, održavanje istog je izuzetno skupo te je upravo ugradnja fotonaponskih panela rješenje koje će pridonijeti značajnim uštedama, ali i kvalitetnijem upravljanju objektom.

Ogromni troškovi struje i lož ulja na godišnjoj razini od čega najviše otpada na bazen koji nije komercijalnog tipa, postavljanjem fotonaponskih panela pridonijet će rješavanju problema funkcioniranja i daljnjeg financiranja objekta, čime se direktno doprinosi razvoju sporta i zdravog života u gradu.

Sunčana elektrana vršne snage 390kW priključit će se na postojeću električnu instalaciju te će služiti za napajanje električnih trošila u objektu. Predviđa se godišnja proizvodnja električne energije od 562,55 MWh dok će se emisije CO2 u smanjiti za 188,9 tona.

Činjenice:

  • ̌
  • Sunčana elektrana vršne snage 390kW instalirat će se kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije
  • Predviđa se godišnja proizvodnja električne energije od 562,55 MWh
  • Emisije CO2 smanjit će se za 188,9 tona godišnje
  • Značajan doprinos razvoju sporta i zdravog života u gradu

 

Slične objave

Skip to content