Odobrena sredstva za inovativno biciklističko odmorište

Proportion
Categories: Novosti

Ministarstvo turizma odobrilo je 122.500,00 kuna Gradu Makarskoj za projekt „Razvoj biciklističkih odmorišta i infrastrukture u Makarskoj“. Projekt je prijavljen na Javni poziv iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godini, sveukupno je odobreno 24 projekta u Hrvatskoj, dok su u na području Splitsko-dalmatinske županije odobrena 3 projekta.

Planirana je uspostava 1 biciklističkog s ciljem razvoja i poboljšanja turističkog proizvoda u sklopu postojećih biciklističkih i tematskih staza na području Grada Makarske u svrhu unapređenja turističke ponude i sadržaja u pred i posezoni. Odmorište se planira locirati na postojeću stazu „Tragom Antuna Gojaka“ na predjelu „Cvitačka“, kao dijelu grada na kojem se nalaze najljepše šljunčane plaže Makarskog primorja. Uspostava odmorišta na ovom lokalitetu označava povećanje kvalitete i sadržaja turističke ponude kojom će se moći povećati upotreba već postojećih staza kod većeg broja korisnika. Makarska na ovaj način poboljšava infrastrukturu fokusiranu na aktivni odmor i rekreaciju s ciljem obogaćenja svoje sportsko-rekreativne ponude. Također, ovdje se misli na povećanu mogućnost korištenja biciklističkih i tematskih staza za osobe starije životne dobi i djece za koje se smatra da će imati veću potrebu korištenjem odmorišta. Ovaj projekt je u skladu s nastojanjima da se Grad Makarska predstavi kao destinacija rekreacijskog turizma s razvijenom i diversificiranom sportsko-turističkom ponudom.

Odmorište obuhvaća dodatnu opremu kao što su stolci, koševi za otpatke, paket alata za popravak bicikala i info-tablu. Osim toga, odmorište obuhvaća „Smart City“ koncept u vidu sustava punjača za elektroničke uređaje i wi-fi bežičnog pristupa te je stoga predviđeno postavljanje malih solarnih panela kako bi se isti prilagodili potrebama suvremenih korisnika mobilnih tehnologija koji istovremeno žele koristiti ili imaju potrebu puniti baterije svojih uređaja.

Tip odmorišta koji se planira postaviti je odmorište – dnevni boravak (sa svim gore navedenim sadržajima), a projektant je osmislio i tipologiju pogodnu za Makarsko primorje obzirom su ispitani i specijalni mikroklimatski uvjeti za realizaciju istog.

Projekt je još jedna u nizu aktivnosti koje se poduzimaju s ciljem razvoja cikloturizma u gradu Makarskoj te je u skladu s Planom razvoja kulturnog turizma; kao resurs za razvoj novih oblika specijalizirane turističke ponude.

Slične objave

Skip to content