Makarski zeleni prekidač – iskustvo onih koji su već prebacili na zeleno

Proportion
Categories: Novosti

U okviru kampanje koju provodimo u suradnji sa Gradom Makarska „Zeleni prekidač – okreni na održivo“ donosimo iskustva naših korisnika koji su uz našu pomoć – besplatnu uslugu savjetovanja te pripreme dokumentacije solarnih elektrana ostvarili bespovratna sredstva za njihovu realizaciju. Do sada naši su korisnici koristili sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinske županije, a od ove godine imaju mogućnost financiranja svojih projekata od strane Grada Makarske, čije su potpore i najizdašnije.

Drugi projekt primjer dobre prakse je projekt Drargana Lončara, našeg klijenta koji je realizirao sunčanu elektranu.

Primjer dobre prakse s Dugiša

Dragan Lončar: „Ušteda već danas, ali i zeleni otisak za budućnost je dobar poticaj“

Trokatnica obitelji Lončar s ceste izgleda kao svaka druga kuća u Makarskoj, ali pažljiviji pogled na krov otkriva malu solarnu elektranu od 8kW.

Na pitanje o isplativosti postavljanja solarne elektrane na obiteljsku kuću, Dragan Lončar ne skriva zadovoljstvo.

„Duže vrijeme sam razmišljao o solarima, jer sam u toj branši radio u inozemstvu. Ono što me najviše potaklo na realizaciju su povoljni uvjeti koje u Hrvatskoj HEP daje za korisnike postrojenja za samoopskrbu. Ovdje je omjer proizvedene i isporučene struje 1:1, HEP jednostavno „prebije“ kilovate koje vam isporuči s kilovatima koje od vas preuzme.„

Dobra suradnja s HEP-om važan je faktor za one koji se odluče na ovaj korak. Lončar je njihovu suglasnost dobio u roku od samo 30 dana. Daljnje praćenje proizvodnje i potrošnje olakšava HEP-ova jednostavna online aplikacija.

Srpanjski račun za struju manji od 20 eura

Puna kuća, ekstremne temperature danju i noću, klime rade gotovo 24 sata dnevno. Tako je to izgledalo u srcu sezone, kad se sa svakim paljenjem klime u glavi obračunavaju euri s kojima ćemo se oprostiti kad dođe račun za struju.

Kod Lončara se račun dočekao s osmijehom. Već 5 mjeseci su u ovom sustavu, prva tri računa nisu morali ni platiti, jer su proizveli više nego što su potrošili i taj iznos je pohranjen na njihov račun za mjesece kad će potrošiti više. Tako je račun za srpanj, koji bi im inače iznosio 250 do 300 eura, spao na samo 19 eura.

Početno ulaganje nije zanemarivo, ali matematika je u ovom slučaju jednostavna – povrat uloženog u samo 5 godina i to bez uračunatih poticaja. Kada se dodaju poticaji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje je obitelj Lončar već primila, ulog će im se isplatiti već za 3 godine. U tijeku je i Javni poziv Grada Makarske preko kojeg se nadaju ostvariti dodatnu uštedu i za samo godinu i pol dana biti „na nuli“!

Prednost gradskog poziva je što su prihvatljivi svi oni troškovi koji su nastali od 1. siječnja ove godine, dakle prijaviti se mogu i korisnici koji su već ugradili sustav, a poput Lončara imaju za to svu potrebnu dokumentaciju.

Procedure i rokovi

Što se tiče samog procesa, preko pronalaska izvođača do uključenja u mrežu, kod Lončara je potrajalo otprilike pola godine. Dok je Dragan Lončar imao poteškoća jedino s pronalaženjem izvođača, sad je već sve više tvrtki na tržištu koje su spremne preuzeti i manji posao, kao što su male elektrane na obiteljskim kućama, pa su se i po tom pitanju stvari ubrzale. Naravno, objekt mora biti legaliziran i sa svom važećom dokumentacijom.

„Za poticaje je od velike pomoći Makarska razvojna agencija MARA. Upućeni su u sve procedure i njihova potpora pri prijavi će dobro doći svima koji razmišljaju o postavljanju solarnih elektrana. Imaju već veliko iskustvo, znanje i kontakte koji su potrebni kako bi što bolje i brže pripremili prijavu. Savjetujem svima da se ne plaše ovog koraka, da naprave projekt za svoju kuću i osim uštede za sebe, ostvare i taj zeleni otisak koji je važan svima nama za budućnost.“ – zaključuje Dragan Lončar.

Javni poziv Grada Makarske

Sad je izvrsna prilika da se uključe oni koji razmišljaju o prebacivanju na zelenu energiju jer Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama Grada Makarske traje do 1. prosinca 2023.

Za sve informacije i pomoć pri prijavi se svi zainteresirani mogu obratiti Makarskoj razvojnoj agenciji MARA.

Iznos od 400 eura po 1 kW instalirane elektrane, do najviše 5000 eura po obiteljskoj kući, pokriva i ne baš male elektrane do čak 12,5 kW.

Kako bi se što više građana uključilo, Grad Makarska planira ovaj program provoditi redovito i u narednim godinama.

Čista i ekološki prihvatljiva energija  

Hrvatska se ubraja među zemlje Europske Unije u kojima je izgradnja solarnih elektrana najisplativija.

Naš povoljan geografski položaj omogućio nam je visoki godišnji prosjek sunčanih dana, što rezultira visokim solarnim potencijalom. Postavljanje solarne elektrane na krov vlastite kuće predstavlja održivu i sigurnu investiciju s izrazito povoljnim financijskim učinkom, istovremeno povećavajući vrijednost nekretnine.

Državni, županijski, a sada i poticaji Grada Makarske olakšavaju odluku o ugradnji solarnih elektrana jer financijski aspekt ovog ulaganja nije zanemariv. Međutim, osim uštede koje ova tehnologija donosi svojim vlasnicima, nikako ne smijemo zanemariti dobrobit za cjelokupan okoliš i upravo zbog toga se na svim razinama dijele poticaji.

Prosječna solarna elektrana izravno smanjuje emisiju ugljikovog dioksida i na godišnjoj razini je ekvivalent sadnji 180 stabala.

Primjeri dobre prakse poput obitelji Lončar i zeleni poticaji Grada Makarske usmjeravaju građane da zajedno koračaju prema održivoj i energetski neovisnoj budućnosti.

Slične objave

Skip to content