Iznimni rezultati EU projekta u MARA-i: zaposlenje pronašlo 36 nezaposlenih osoba

Proportion
Categories: Novosti

Brojnim aktivnostima provedenim u sklopu projekta Kluba za zapošljavanje, JU Makarska razvojna agencija MARA nezaposlenim mladima i dugotrajno nezaposlenim sugrađanima uvelike je utjecala na poboljšanje kvalitete života.

„Od travnja 2019., kada je projekt započeo, proveli smo preko 200 savjetovanja osoba u nepovoljnom položaju, a 61 korisnik je uključen na neku od projektnih aktivnosti. Njih preko 40 je prošlo kroz programe usavršavanja i prekvalifikacija, dok je preko 50 završilo razne soft skills treninge i edukacije. Treba napomenuti je kako su projektne aktivnosti, koje smo provodili, pridonijele zapošljavanju čak 36 nezaposlenih osoba od kojih je 5 samozaposleno“ –  ponosno govori ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA.

Projekt naziva EXERCITATIONE, financira se u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a uz MARA-u kao nositelja projekta, partneri su CEDRA Split te Udruga „Ruke za bolju Makarsku“, dok su Grad Makarska te SŠ fra Andrije Kačića Miošića projektni suradnici.

„Primarni cilj projekta bio je intervenirati na tržište rada kroz razvijanje i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja, prekvalifikacija i usavršavanja, te osnaživanja i motiviranja pripadnika ciljane skupine za aktivaciju i ulazak u svijet rada. Međutim, Klub za zapošljavanje u sklopu Mare premašio je sve zacrtane brojke te je konačni rezultat projekta izvan svih očekivanja“ – ističe voditeljica Kluba za zapošljavanje Marina Herceg.

„Naime, ovakav rezultat posljedica je kvalitetnog planiranja svih projektnih aktivnosti, te individualnog pristupa svakom korisniku koji je pristupio Klubu za zapošljavanje. Osim projektom definiranih aktivnosti, korisnike po potrebi povezujemo i s Centrom za razvoj poduzetništva, koji je također osnovan pri našoj agenciji. Radi se uglavnom o korisnicima koji su nezaposleni, a  prošli  su neku od naših edukacija, programa usavršavanja ili prekvalifikacija i  na taj način su osnaženi za osnivanje vlastitog poslovnog subjekta. Takvim korisnicima Centar nudi cjelovitu uslugu u vidu izrade poslovnog plana zapošljavanja, prikupljanja referenci, izrade životopisa, istraživanja tržišta, izrade financijskih projekcija i slično. Ovakva sinergija Kluba i Centra iznjedrila je odlične rezultate na lokalnoj razini na koje smo itekako ponosni i koje nastavljamo i dalje razrađivati u vidu novih projekata i ideja“ – ističe ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ.

Upravo je Grad Makarska za potrebe formiranja Kluba za zapošljavanje ustupio prostor na atraktivnoj lokaciji, u samom centru grada, u staroj gradskoj jezgri. Isti smo u potpunosti sanirali i opremili sa svim potrebnim sadržajima za korisnike. „Za vrijeme edukacija imali smo odličnu atmosferu i motivirane polaznike koji su se ovdje baš „udomaćili“ te zajedničkim snagama iznjedrili nove individualne i zajedničke kreativne ideje“ – uz smijeh će voditeljica Kluba.

Sve usluge Kluba za zapošljavanje od intenzivnog grupnog i individualnog rada s korisnicima radi stjecanja znanja, iskustava, kao i „mekih vještina“ kroz kontinuirano obrazovanje, mentoriranje i podršku kako bi se osnažili za kvalitetan nastup na tržištu rada, socijalno se reintegrirali te samim tim povećali svoju zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada, ali i usluge koje je MARA nudila u sklopu Centra za razvoj poduzetništva potpuno su besplatne. Nudimo i sve potrebne resurse za proces traženja zaposlenja; korištenje računala i interneta, pristup oglasima objavljenim na različitim platformama, obuku za traženje posla, savjetodavne usluge, edukativni materijal i publikacije, spajanje poslodavaca sa korisnicima i njihovo umrežavanje, pružanje relevantnih informacija o aktivnim mjerama zapošljavanja i sl.

U svrhu što kvalitetnijeg pružanja usluga, odnosno osnaživanja nezaposlenih osoba u procesu traženja posla i sama voditeljica Kluba za zapošljavanje završila je stručne edukacije. Programi prekvalifikacija provedeni su u zanimanjima: kuhar, konobar; programi usavršavanja za zanimanja: recepcionar, turistički vodič i voditelj turističke poslovnice, poslovno komuniciranje na talijanskom i njemačkom jeziku, te su provedeni i dodatni programi usavršavanja kao što su specijalist za internetski marketing, osobni knjigovođa te program osposobljavanja za poslove instruktora joge i Yoga alliance.

Uz navedeno planirane su aktivnosti profesionalnog usmjeravanja učenika završnih razreda SŠ fra Andrije Kačića Miošića u Makarskoj „Donošenje odgovorne profesionalne odluke“ te kao i radionice „Društveno poduzetništvo i turizam“ koje imaju za cilj prezentirati kreativne i inovativne pristupe rješavanju rastućih društvenih problema, kako ideje pretvoriti u projekt i sl. te aktivnosti provedbe soft-skills treninga za mlade.

U projektnim aktivnostima izrađen je i promidžbeni materijal od kojeg se najviše ističu priručnici „Aktivno traženje posla“ te priručnik „Ja društveni poduzetnik“ s alatima eko-društvenog poduzetništva, koji su dostupni u prostoriji Kluba za zapošljavanje, kao i putem web stranice Kluba.

Unatoč činjenici kako je projekt pri samom kraju, ekipa MARA-e pripremila je novi projekt s ciljem nastavka aktivnosti Kluba za zapošljavanje, a koji se također financira iz Europskog socijalnog fonda, jer bi uistinu bila velika šteta, s obzirom na potrebe osjetljive skupine građana da se isti ne nastavi.

 

 

Slične objave

Skip to content