Gotovo 5 milijuna kuna za projekt dogradnje vrtića Ciciban

Proportion
Categories: Novosti

Na temelju uspješnog projektnog prijedloga i prijave koju je pripremila Makarska razvojne agencije MARA za nositelja projekta Grad Makarsku u okviru Javnog poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., projektu „Dogradnja i opremanje DV Ciciban“ dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 4.896.000,00 kuna, odnosno maksimalan iznos bespovratnih sredstava sukladno uvjetima poziva.

Cilj projekta je dogradnja postojećeg matičnog vrtića Ciciban kako bi se omogućio upis za 80 djece koji će biti smješteni u četiri skupine, odnosno 4 dnevna boravka (vrtićka), na ukupno 1148 m2 površine.  Projektom se omogućuju adekvatni kapaciteti te povećanje dostupnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Makarske za svu djecu vrtićke dobi.

Grad Makarska, u svojstvu osnivača javne ustanove Dječji vrtić Biokovsko zvonce, kao i sama ustanova već se godinama bore s brojnim problemima vezanim za rad i funkcioniranje ustanove. Ključni problemi iz godine u godinu javljaju se prilikom upisa novih korisnika u vrtić te svake godine određeni broj djece ostane neupisan, s obzirom na ograničene infrastrukturne kapacitete, odnosno nedostatak istih. Bez obzira na negativne demografske trendove popunjen je maksimalan kapacitet ustanove te je za zadovoljavanje svih potreba za upisom na razini Grada Makarske potrebna izgradnja novih kapaciteta.

Temeljem analize stanja i statističkih podataka zaključuje se da za zadovoljavanje potreba za upisom sve djece u gradu, potrebna je izgradnja novih cca 200 kapaciteta. Projekt „Izgradnja dječjeg vrtića i jaslica Zelenka“, odnosno DV „Maslina“, kapaciteta od 128 djece u završnoj je fazi (pred izdavanjem uporabne dozvole) te se projektom dogradnje Cicibana ovaj problem u potpunosti rješava s obzirom da predmetni projekt predviđa novih 80 kapaciteta. Realizacijom oba projekta rješava se problem pomanjkanja kapaciteta za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Makarske.

Uz projekt „Dogradnja i opremanje DV Ciciban“ na isti Javni poziv prijavljen je i projekt „Izgradnja dječjeg vrtića i jaslica Zelenka“ te su projektu dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 12.312.000,00 kuna. Međutim, s obzirom da je u međuvremenu, od prijave do donošenja odluke o financiranju projekt fizički završio, bespovratna sredstva se nažalost po predmetnoj projektnoj prijavi neće moći realizirati.

 

Slične objave

Skip to content