Delegacija MARA-e na 6. konferenciji projekta EUROPOLY u srcu Rumunjske – Transilvaniji

Proportion
Categories: Novosti

U sklopu projekta Europoly kao dio programa Europa za građane, na kojem je JU Makarska razvojna agencija projektni partner održana je 6. konferencija projektnih partnera u Rumunjskom gradu Trgu Mures od 13. do 15. studenog 2018. Konferenciji su ispred Agencije nazočili: Josip Paunović, član Upravnog vijeća te učenice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića i vrijedne volonterke Savjetovaliste Lanterna Lanterna Ela Marinović i Marta Marija Picić. Učenice su prethodno u svojstvu volonterki u veljači sudjelovale na izradi video uratka za potrebe projekta Europoly.

U sklopu službenog programa, prvog  radnog dana organiziran je obilazak malog srednjovjekovnog gradića Sighisoara, s rodnom kućom grofa Dracule.

U prostorijama Fakulteta za umjetnost održano je predstavljanje projekta na konferenciji za novinare, nakon čega je održan sastanak sa prezentacijama svih partnera na temu: „Fathers and Sons“. Prezentaciju je ispred JU Makarska razvojna agencija MARA izradila volonterka Kristina Jović, uz pomoć učenica Ele Marinović i Marte Marije Picić, a istu je vodio Josip Paunović. Nakon svih prezentacija i diskusije sudionici su imali priliku pogledati predstavu studenata glume u gradskom kazalištu Ariel Youth Theatre Târgu-Mureș u sklopu EU projekta kojeg provode sami studenti, nakon čega je održana otvorena debata između sudionika i glumaca.

Drugog dana sudionici su posjetili i razgledali najveću tvornicu za proizvodnju violina, gitara i ostalih žičanih glazbenih instrumenata u Reghinu, nakon čega je održan radni sastanak projektnih partnera na temu daljnjih aktivnosti u prostorijama Fakulteta.

Po završetku radnog sastanka svih sudionika, domaćin je organizirao projekciju domaćeg, rumunjskog filma u Studiju 2.1. Zadnjeg  dana svog boravka, sudionici su posjetili najveću gradsku knjižnicu Teleki Library, koja je specifična po 1000 raznih tiskanih varijanti Biblija, koje se čuvaju u knjižnici kao i znanstvenoj građi.

Iduća konferencija projektnih partnera održat će se u ožujku u Bugarskoj – Općini Shumen.

Inače, JU Makarska razvojna agencija MARA, u provedbu predmetnog projekta uključila je organizacije civilnog društva Savjetovalište Lanterna i Udrugu Sunce, kao i Udruženje umirovljenika i Biciklistički klub Makarska, s ciljem prijenosa primjera dobre prakse i razmjene iskustava, samim time i jačanja njihovih kapaciteta. S ovom praksom nastavit će se i dalje do samog kraja projekta u lipnju 2019., kada će se u talijanskom gradu Forli prezentirati rezultati projekta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Slične objave

Skip to content