Proslavljen završetak radova na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića ‘Ciciban’

Proportion
Categories: Novosti

Nema više vlage, prokišnjavanja, a uštede grijanja i do 85%

Svečano je danas otvoren energetski obnovljen Dječji vrtić Ciciban. Završeni su radovi na projektu vrijednom gotovo 2,5 milijuna kn. Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 2.496.239,78 kn, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.625.041,78 kn, odnosno 70 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj: 696.446,48 kn – 30 %, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: 928.595,30 HRK – 40 %.

O vrijednosti projekta i zadovoljstvu zbog završetka radova, zahvaljujući svima koji su pridonijeli tome, govorili su makarski gradonačelnik Tonći Bilić, Snježana Ninčević, ravnateljica Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce, Tomislav Ilić, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Lidija VukadinVranješ, voditeljica projekta.

– Ponosan sam kao gradonačelnik što smo uspjeli realizirati ovaj projekt zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom graditeljstva. Nakon 1979. godine kada je ovaj objekt izgrađen ovo je prva velika investicija na ovom objektu. Osobno me raduje što je ovim projektom osiguran ugodan i siguran boravak djece i rad djelatnika vrtića.

Ovo je također prvi i jedini obnovljeni objekt u gradu Makarskoj uz pomoć Fonda, slijedi nam i novi objekt za desetak dana – stara upravna zgrada na Sportskom centru i smatram da su natječaji iz EU fondova i raznih ministarstava prilike kojima Grad Makarska može riješiti probleme, pogotovo kada su u pitanju energetske obnove. Oko 2, 5 milijuna kn je težak projekt, a Grad je uložio dodatne napore i investirao još oko 300 000 kn za radove koji nisu bili obuhvaćeni radovima energetske obnove i na ovaj način smo omogućili i djeci i zaposlenicima bolje uvjete i lakši rad. Zahvaljujem svima, prije svega Makarskoj razvojnoj agenciji MARA sada, odnosno bivšem Odsjeku za projekte i razvoj, Fondu za zaštitu okoliša, Ministarstvu graditeljstva i drugima, osobito roditeljima na strpljenju dok su trajali radovi –  istaknuo je gradonačelnik Tonći Bilić.

– Mi smo sufinancijer u ovom pilot- projektu koje je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja za obnovu odgojno obrazovnih ustanova. U Hrvatskoj su prošla 33 objekta, a među njima i ovaj vrtić u Makarskoj. Ponosni smo što je projekt došao do kraja. Djeci je uredniji, ljepši i funkcionalniji okoliš uz velike energetske uštede i do 85 %. Najvažnije je da više ne puše i ne prokišnjava, nema vlage, a troškovi grijanja drastično su manji – istaknuo je Tomislav Ilić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Snježana Ninčević zahvalila je svima; gradonačelniku Tonću Biliću, djelatnici Lidiji VukadinVranješ, Fondu za zaštitu okoliša istaknuvši:  – Osim promjene fasade zahvalni smo osnivaču i gradonačelniku Tonću Biliću koji je prepoznao i druge probleme koji nisu bili u ovom projektu, kao što su kotlovnica i balkoni….Zahvalni smo i svim roditeljima i izvođaču radova, svima koji su pomogli da se projekt uspješno realizira – kazala je ravnateljica Ninčević.

Naglašeno je kako su za vrijeme radova uočeni dodatni problemi koji su posljedica dotrajalosti objekta, a ne odnose se direktno na energetsku obnovu, te je Grad Makarska uložio dodatna sredstva s ciljem rješavanja svih problema na objektu. Zgrada vrtića Ciciban centralna je zgrada ustanove Biokovsko zvonce koja servisira i ostale izdvojene vrtiće, a u njoj se, osim prostorija za djecu, ureda i sanitarija nalazi kuhinja, praonica, uredi i kotlovnica te je stoga sam objekt itekako značajan za funkcioniranje ostalih vrtićkih skupina. Starost objekta uzrokovala je veliku potrošnju primarne energije, prokišnjavanje, prodor vlage i gljivica kao i ostale probleme koji su otežavali boravak djece i djelatnika.

-Projektom energetske obnove rekonstruiran je krov, toplinski su izolirani vanjski zidovi, izvršena je zamjena dijela vanjskih otvora i kotla, ugrađena su 4 nova solarna toplinska kolektora i novi termostatski radijatorski ventili te je zamijenjena unutarnja rasvjeta novim LED svjetiljkama. Projekt je financiran iz pilot- projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovamakoje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja na kojeg se Grad Makarska prijavio u studenom 2015.

Ovim mjerama ostvarene su zaista značajne uštede u potrošnji energije od 85%, smanjene su štetne emisije CO2 za 85 %, riješeni su učestali problemi prokišnjavanja, prodora vlage i nastanka gljivica djece u vrtiću, porasla je kvaliteta njihova boravka, povećana je njihova sigurnost, a osobito se očituje pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje. Također, zgrada je iz energetskog razreda C obnovljena i sada spada u energetski razred A, naglasila je Lidija VukadinVranješ.

Posebno je ovom prigodom istaknuta odlična suradnja Grada Makarske kao investitora, Edinga d.o.o. kao izvođača radova, Ureda ovlaštenog ing. građevinarstva TonkeAljinović Gojak kao stručnog nadzora te djelatnika Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce. Istaknuto je da je energetski obnovljena zgrada vrtića Ciciban u Makarskoj jedna od prvih zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u Dalmaciji koja je obnovljena uz sufinanciranje iz EU fondova. Ljepši izgled zgrade vrtića Ciciban znatno utječe na zaštitu i unapređenje kvalitete okoliša te potvrđuje status „Eko vrtića“ kao nositelja Zelene zastave.

Svečanost u povodu otvaranja energetski obnovljenog vrtića „Ciciban“ uljepšana je plesno- glazbenim nastupom najmlađih i njihovih odgajatelja u ovom vrtiću.

Slične objave

Skip to content