863.823,41 kuna za energetsku obnovu zgrade sa svojstvom kulturnog dobra – vile Irene

Proportion
Categories: Novosti

U prosincu 2020. JU Makarska razvojna agencija MARA pripremila je i prijavila još jedan projekt energetske obnove za prijavitelja Grad Makarsku.

Odlukom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Gradu Makarskoj za energetsku obnovu vile Irena dodjeljuje se 863.823,41 kuna, odnosno 40% ukupne vrijednosti projekta. Nakon cjelovite obnove zgrade, prostor će se prilagoditi potrebama Gradskog muzeja Makarska koji će u vilu Irenu premjestiti dio svog postava: muzejsku zbirku vezanu za pomorsku baštinu te nalaze s obližnjeg arheološkog lokaliteta Sveti Petar. Podsjetimo, Grad Makarska je u lipnju 2019. ugovorom o darovanju dobio u vlasništvu Vilu Irenu i tako osigurao da se zgrada od 300 metara četvornih, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, konačno stavi u javnu funkciju.

S obzirom na lokaciju zgrade i neposrednu blizinu arheološkog lokaliteta Sveti Petar, budućeg Arheoparka, logičan slijed bio je spajanje namjene zgrade sa neprocjenjivom kulturnom vrijednošću ovog arheološkog lokaliteta.

Obnova i adaptacija objekta odvijat će se u dvije faze. Prva faza odnosi se na cjelovitu energetsku obnovu koja obuhvaća toplinsku izolaciju vanjskih zidova s unutarnje strane objekta, toplinsku izolaciju stropa tavana, izmjenu kompletnog pokrova, nove spuštene stropove, nove podove s toplinskom izolacijom, sanaciju balkona, terasa, kompletne fasade, zamjenu postojeće stolarije, novu unutarnju stolariju, ugradnju novih vodovodnih i kanalizacijskih instalacija, novu sanitarnu opremu, sanaciju zidova od vlage, nove ograde na balkonima i stubištima, ugradnju novog sustava grijanja pomoću dizalica topline kao i novi sustav pripreme tople vode pomoću dizalica topline, zamjenu kompletne rasvjete novi LED rasvjetnim tijelima i uklanjanje postojećih elektroinstalacija te izradu novih.

Druga faza odnosi se na uspostavu muzejske zbirke čija tematika je vezana za pomorsku baštinu, odnosno nalaze arheološkog lokaliteta Sveti Petar. Osim arheološke zbirke, s obzirom na stupanj atraktivnosti lokacije, planiraju se uključiti edukativni, prezentacijski i posjetiteljski sadržaji koji će se definirati muzeološko-muzeografskim rješenjem, u suradnji sa konzervatorima i projektantima.

Podsjetimo, Grad Makarska dobivena sredstva osigurao je u okviru Javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove zgrada sa svojstvom kulturnog dobra kojeg je u listopadu 2020. raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projektnu prijavu pripremila je i izradila Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA. Glavni projekt energetske obnove izradila je tvrtka Alfa Inženjering iz Slavonskog Broda, sukladno konzervatorskim smjernicama koje je izdala Uprava za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Splitu.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 2.159.558,50 kuna.

 

Slične objave

Skip to content