45.000,00 kuna za 4 projekta iz Programa razvoja zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ za 2021. g.

Proportion
Categories: Novosti

Splitsko-dalmatinska županija, UO za turizam i pomorstvo objavio je rezultate Natječaja po Programu razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ za 2021. godinu. Makarska razvojna agencija pripremila je i prijavila četiri projekta za naše korisnike, te su sva četiri odobrena za financiranje.
Projektu Makarske obale „PLAVA OBALA“ dodijeljen je iznos od 25.000,00 kuna za iznimno koristan i inovativan projekt naziva „Plava obala“ čiji je cilj utjecati na smanjenje količine otpada na morskom dnu u makarskoj luci uključivanjem nautičara i ribara kao korisnika luke te drugih zainteresiranih dionika u projektne aktivnosti. Projektom su planirane sljedeće aktivnosti: provedba edukativne kampanje, nabava biološki razgradivih vrećica, nabava mjerača kakvoće mora, nabava zaštitne plutajuće brane te promidžbene aktivnosti. Predmetnim projektom korisnici makarske luke će se kroz sustavni edukativno-informativni program te popratne aktivnosti educirati o smanjenju onečišćenja plastikom, smanjivanju količine otpada u luci, štetnosti plastičnog otpada u moru na bioraznolikost, načinima razvrstavanja otpada u luci, te ponovnoj uporabi u svrhu uspostave koncepta održivog upravljanja makarskom lukom.

Projektu Turističke zajednice grada Makarska dodijeljeno je 10.000,00 kuna za projekt „Pomorska bitka“ – bitka kod Makarske. Već tradicionalna manifestacija obilježava se u sklopu Dana Hrvatske ratne mornarice te organizira u makarskoj gradskoj luci: uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke. S ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske organiziraju uprizorenje ove slavne bitke u kojoj sudjeluje preko 100 ljudi – glumaca i tehničkog osoblja.

 

 

Projektu PŠRD Arbun za projekt Ekološke akcije čišćenja podmorja „Think Blue 2021.“ dodijeljeno je 5.000,00 kuna. Ovu odličnu inicijativu u kojoj već 15 godina sudjeluje veliki broj gradskih ustanova, udruga i volontera organizira PŠRD Arbun.
Svrha projekta je zaštita mora od onečišćenja, a ciljevi: uklanjanje i zbrinjavanje morskog
otpada iz podmorja, obnavljanje značajnih morskih područja, podizanje svijesti građana o
važnosti očuvanja podmorja, smanjenje količina unosa otpada, očuvanje morske bioraznolikosti i ekosustava, podizanje svijesti građana i turista o problemu bacanja plastike i nerazgradivog otpada koji završi u moru.

 

 

Projektu JK Bura za njihovu „Ljetnu školu jedrenja“ također je dodijeljeno 5.000,00 kuna. Naime, JK Bura već dvadesetak godina organizira svoju školu jedrenja kako bi djecu i mlade zainteresirali za jedrenje. JK Bura kontinuirano provodi programe promocije jedrenja i zdravog načina života uz more, a sve u cilju edukacije djece i očuvanja tradicije jedrenja u Makarskoj.
Čestitamo svim nositeljima projekata i radujemo se njihovoj provedbi koja će značajno utjecati na očuvanje, zaštitu, razvoj i promicanje pomorske baštine kroz turističku valorizaciju na načelima održivog turizma i pomorstva te stvoriti ponudu proizvoda i doživljaja utemeljenu na tradiciji pomorstva i ribarstva.

 

Slične objave

Skip to content