U talijanskom gradu Forli održan završni događaj projekta Europoly

Proportion
Categories: Novosti

 

Od 8. do 10. svibnja u talijanskom gradu Forli održavao se završni događaj u sklopu projekta Europoly, kao dio programa Europa za građane, na kojem je JU Makarska razvojna agencija MARA projektni partner. Širok spektar događanja organiziran je povodom Dana Europe. JU Makarsku razvojnu agenciju MARA predstavljali su ravnateljica Lidija Vukadin Vranješ, viša stručna savjetnica Grada Makarska Tamara Batinić, te Josip Paunović, kao predstavnik OŠ oca Petra Perice, čiji su učenici s ciljem provedbe projektnih aktivnosti od strane JU Mara pripremili video uradak. Video uradak je predstavljen u sklopu glavnog događaja – Otvaranja službenog Europoly Point-a, a uskoro će se objaviti i na službenim internetskim stranicama JU Mara. Unutar službenog dijela programa sudionici su održali sastanak na kojem su se prezentirali finalni zaključci i „outputi“ projekta kao i završni video; pohađali stručnu konferenciju povodom Dana Europe na temu: „Posljednjih 20 godina Europe; izgradnja vanjske granice: vanjska politika i imigracija; euro i ekonomska kriza; euroskepticizam“; sudjelovali na debati na temu „Budućnost u EU“ te naposljetku sudjelovali u igrama „Čovječe ne ljuti se!“, „Igra gusaka“. U neformalnom dijelu programa održana je izložba srednjoškolaca kao i koncert klasične glazbe.

U provedbu ovog projekta, koji se provodi od rujna 2017. i koji je obuhvatio čak 8 stručnih konferencija na različite teme, JU Mara uključila je i predstavnike javnog i civilnog sektora: OŠ oca Petra Perice, Udruge Sunce, Savjetovališta Lanterna, TZ Makarska, učenice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, Grad Makarsku te ostale dionike koji su prilikom održavanja konferencije u Makarskoj ugostili delegaciju projekta. Sudjelovanjem na ovom projektu svi dionici dobili su priliku sudjelovanja na međunarodnom projektu sa inozemnim partnerima, mogućnost prijenosa dobre prakse i primjene dobrih iskustava partnera te naposljetku mogućnost za umrežavanjem na ostalim europskim projektima.

Da podsjetimo, radi se o projektu punog naziva EUROPOLY- an innovative Bottom-Up approach to fight euroscepticism through networking, u sklopu programa Europa za građane, mjere 2.2. Umrežavanje gradova. Ukupna vrijednost projekta je 110.650,00 eura, a za aktivnosti koje jee MARA provodila iznos sufinanciranja bio je 100% što iznosi 13.625,00 eura.

Europa za građane jedan je od centraliziranih programa Europske unije s ciljem promicanja suradnje među zemljama sudionicama Programa, u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo.

Nositelj projekta EUROPOLY je Centro Diego Fabri iz grada Forli IItalija, dok su projektni partneri: Grad Szolnok iz Mađarske, Centar za mlade Velenje iz Slovenije, Grad Medina del Campo iz Španjolske, Općina Fano iz Italije, Općina Shumen iz Bugarske, Umjetničko sveučilište Targu Mures iz Rumunjske.

 

 

 

Slične objave

Skip to content