Stručnjaci iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije informirali građane o mogućnostima i najboljim rješenjima za njihove projekte

Proportion
Categories: Novosti

Danas je u hotelu Biokovo održan edukativni događaj „Zeleni domovi: novi poticaji i tehnologija za energetsku obnovu obiteljskih kuća“ u organizaciji Javne ustanove Makarske razvojne agencije MARA, s ciljem informiranja svih zainteresiranih građana za mogućnosti sufinanciranja projekata energetske obnove njihovih obiteljskih kuća, sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Makarske.

Ispred Grada Makarske pozdravni govor održala je Gordana Muhtić koja je prezentirala projekte Grada Makarske iz domene zelene i održive Makarske koje Grad trenutno provodi. Istaknula je važnost promicanja obnovljivih izvora  energije među građanima radi čega je Grad Makarska prošle godine po prvi puta pokrenuo projekt sufinanciranja fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, pod nazivom Zeleni prekidač. Ravnateljica JU MARA Lidija Vukadin Vranješ predstavila je sve aktivnosti koje provodi agencija te je upoznala nazočne s kriterijima i uvjetima nadolazećeg gradskog javnog poziva „Zeleni prekidač“. Đoni Garmaz, ispred Dalmatinske energetske agencije DEA upoznao je prisutne s uslugama koje DEA nudi građanima te je prezentirao županijski javni poziv „Sustav gospodarenja energijom na području SDŽ“ temeljem kojeg građani mogu ostvariti bespovratna sredstva za fotonaponske elektrane i dizalice topline.

Branislav Hartaman, stručnjak za energetsku učinkovitost, detaljno je prezentirao nadolazeći natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kojeg su 29.12.2023. objavljeni uvjeti i kriteriji. Temeljem ovog natječaj građani mogu realizirati brojne mjere energetske obnove, kao što su toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena postojeće stolarije ovojnice grijanog prostora novom, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju toplinske ili toplinske i rashladne energije, postavljanje fotonaponske elektrane te izvedba punionica električnih vozila.

Stipe Brničević predstavio je i inovativno rješenje u vidu solarnoga crijepa. Ovakva vrsta crijepa preporučuje se za stare gradske jezgre, ali i za napredna arhitektonska rješenja objekata različite namjene. Na kraju događaja, sudionici su imali priliku postaviti pitanja predavačima i dobiti savjete o najboljim rješenjima za svoje kuće.

Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA, nastavlja sa pružanjem usluge tehničke podrške te pomoći pri samoj prijavi projekta na navedene pozive.

 

Slične objave

Skip to content