Održana informativna radionica o korištenju EU fondova u poljoprivredi

Proportion
Categories: Novosti

U hotelu Osejava u Makarskoj Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Poduzetnički centar Zovnica iz Imotskog organizirali su radionicu o korištenju EU fondova na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Iako Makarska nije poljoprivredni kraj, sugrađani su pokazali zanimanje za radionicu jer su ovdje imali priliku educirati se o postupku osnivanja OPG-a, pravnim i poreznim aspektima poslovanja, te mogućnostima ulaganja u razvoj poljoprivrede, ali i dodatnih djelatnosti poput ulaganja u turistički sektor, preradu proizvoda…

 

– Radi se o informativnoj radionici vezanoj za ruralni razvoj odnosno za EU fondove na poljoprivrednom gospodarstvu koju je Makarska razvojna agencija MARA organizirala u suradnji s kolegicama iz Poduzetničkog centra Zovnica iz Imotskog s ciljem informiranja naših klijenata o mogućnostima koje se nude obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u narednom razdoblju. Kao lokalna razvojna agencija koja djeluje na području Grada Makarske, nemamo baš toliko razvijenu poljoprivredu, ali imamo klijente naše građane koji imaju svoje OPG- ove u susjednim općinama ili u imotskom ili vrgorskom području i za takve klijente mi pružamo neke osnovne informacije. Međutim za bilo koju ozbiljniju inicijativu ne radimo ruralni razvoj već im preporučujemo kolege koje su specijalizirane na tom području, a to je definitivno Poduzetnički centar Zovnica iz Imotskog koji su u našoj županiji među najuspješnijima. Suradnja Razvojne agencije MARA i Poduzetničkog centra Zovnica započela je na nacionalnom projektu Bond kojega vodi Hamag bicro. Našim klijentima Poduzetnički centar Zovnica preporučujemo s velikim povjerenjem, istaknula je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU MARA.

 

Od Ana Marije Grabovac, direktorice Poduzetničkog centra Zovnica, iz Imotsko doznajemo da su prvi put u Makarskoj a da je prva poslovna suradnja s JU MARA krenula kroz mrežu Bond koja okuplja potporne institucije u poduzetništvu na razini cijele Hrvatske.

 

-Ovo je dobar primjer povezivanja zelene i plave hrvatske, ali ne na razmjeni dobara, već na razmjeni znanja, što je jako bitno. Već smo odradili i na svojem području i šire preko 200 projekata iz programa ruralnog razvoja. Radimo i druge programe, ali ovo najviše jer je tih natječaja najviše, a Imotska kraina je takvo područje da ima dosta poljoprivrednih gospodarstava pa smo u tom segmentu postigli zavidne rezultate. Na ovoj radionici pokušat ćemo neke od naših iskustava i znanja prenijeti ovdje na zainteresirane građane s područja Makarske rivijere koji se bave poljoprivredom, ali i ono što je bitno za ovo područje putem ruralnog razvoja moguće je ulaganje i u dodatne djelatnosti kao što su turizam prerada, prodaja proizvoda koji se proizvode na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu pa je to možda segment koji bi se ovdje više razvio od same poljoprivrede. Nastavit ćemo suradnju i u nekom periodu organizirati redovna savjetovanja za poljoprivredna gospodarstva s područja Makarske rivijere, a kontakti naše Zovnice su na društvenim mrežama, poručila je Ana Marija Grabovac.

Tekst: Janja Glučina, Makarsko Primorje

 

 

 

Slične objave

Skip to content