Odobrena prva EU sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada – 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava

Proportion
Categories: Novosti

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u postupku dodjele bespovratnih sredstava i odabira projekata u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova višestambenih zgrada“ donio je Odluku o financiranju za projekt „Energetska obnove višestambene zgrade u Makarskoj, na adresi Zrinsko-frankopanska 23 i 25“ koji se financira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Predmetni projekt pripremila je i prijavila JU Makarska razvojna agencija MARA za prijavitelja Stambeno gospodarstvo Makarska. Ukupna vrijednost iznosi 2.600.880,00 kuna, od čega je projektu dodijeljen najviši iznos bespovratnih sredstva 1.575.528,56 kuna.

Postojeće građevine izgrađene su 1987. godine, a projektirane su kao stambene u nizu s 5 stambenih etaža te ukupno 20 stambenih jedinica. Zbog velike potrošnje primarne energije uzrokovane starošću objekta, nepostojanjem toplinske izolacije ovojnice zgrade i hidroizolacije krovišta, pokreće se projekt energetske obnove.

 

Energetskom obnovom višestambene zgrade u Makarskoj i prelaskom iz energetskog razreda D u energetski razred A ostvarit će se značajne uštede u potrošnji energije od 80,66 %, smanjiti štetne emisije CO2 za 80,66%, riješiti učestali problem prokišnjavanja i vlage. Osim toga, uvjeti boravka u zgradi bit će znatno poboljšani za sve stanare.

Važno za napomenuti je kako je projektno-tehnička dokumentacija za energetsku obnovu pripremljena još 2017. godine, stoga čestitamo predstavnicima stanara kao i svim stanarima obje zgrade.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Slične objave

Skip to content