Europski tjedan održivog razvoja u Makarskoj od 31. svibnja do 3. lipnja

Proportion
Categories: Novosti

 

I ove godine, a na inicijativu gradskih udruga, Makarska će se pridružiti velikom broju europskih gradova u obilježavanju EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA inicijative koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj.

Nositelji aktivnosti Makarske unutar Europskog tjedna održivog razvoja imaju za cilj djelovati na podizanje razine svijesti svih naših sugrađana kao i na donositelje odluka o važnosti održivog razvoja kao okvira za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za budućnost čitave lokalne zajednice.

Svrha organizacije ovog događaja je nastojanje da se daljnjim strateškim odlukama pristupa principima i načelima održivog razvoja kako bi naš grad postao kvalitetnije mjesto za život.

U tjednu održivog razvoja tako sudjeluju: Udruga Sunce, GI Ruke za bolju Makarsku, Savjetovalište Lanterna, Biciklistički klub Makarska, Udruženje umirovljenika, JU Makarska razvojna agencija MARA, Makarski komunalac d.o.o., DAUP Orion.

 

PROGRAM

 

  • Predavanje: Sprječavanje svjetlosnog onečišćenja

31.5. 2017. (srijeda) – Astro park, od 9,00 do 10,00 sati

Nositelj: DAUP Orion

 

  • Radionica: Obnovi i ponovno upotrijebi (Recycle & Reuse)

1.6. 2017. (četvrtak) – Astro park, od 9,00 do 19,00 sati

 

Aktivnosti: radionice na otvorenom “pod šatorom” na Astro-parku u Makarskoj, na kojima će se prezentirati različite ideje kako od odbačenih stvari (papira, tekstila, drva, metala i auto guma) napraviti uporabne i dekorativne predmete; kako od ostataka hrane napraviti ukusne obroke; kako jednostavno popraviti male kućanske aparate; kako popraviti bicikle.

Uz stručno i kreativno vodstvo svake pojedine radionice, polaznici će naučiti i imati priliku sami od svakodnevnih uporabnih predmeta i nakon „roka trajanja“ izraditi dopadljive skulpture, korisne uporabne predmete, kako im dati novi život, reciklirati i upotrijebiti ih ponovo.

Cilj, ali i poruka radionica je podučiti kako nije nužno uvijek kupovati nove proizvode te kako se mogu kvalitetno iskoristiti stare, već upotrjebljene stvari.

Makarski komunalac d.o.o. će održati radionicu o procesu recikliranja. Što se događa s predmetima koje ne možemo ponovno iskoristiti? Kako od otpada se dobiva korisna sirovina? Kroz primjere polaznicima će se pokazati kako se od odbačene plastike, stakla, papira i metala dobivaju sekundarne sirovine koje se mogu ponovno koristiti, te što se događa s otpadom koji se pomiješan odlaže na odlagalištima i zašto je važno razdvajati otpad.

Cilj ovih radionica je građanima pojasniti proces recikliranja i prikazati važnost odvojenog odlaganja otpada (razvrstavanje) i korištenja reciklažnog dvorišta.

 

Nositelj: Udruga Sunce

Sudjeluju: Biciklistički klub Makarska, Zadruga „Okusi doma“ Zagreb, Ana Gaće Tadić, Olja Luetić, Udruga umirovljenika, Makarski komunalac d.o.o., JU Makarska razvojna agencija MARA

Donator: Grad Makarska

 

  • Biciklijada
  1. 6. 2017. (subota) – Gradska riva – 9,00 sati

 

Tradicionalna Biciklijada događaj je u organizaciji Savjetovališta Lanterna i Biciklističkog kluba te jedna od najvećih manifestacija te vrste u Republici Hrvatskoj. Na Biciklijadi rado sudjeluju sve dobne skupine naših sugrađana. Prošlogodišnja Biciklijada okupila je 620 sudionika, a Biciklijada 2015. čak 705. Biciklijada potiče solidarnost u odnosu prema prirodi te ekološku osviještenost, a jedan od ciljeva je i kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Promoviranje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva za čitave obitelji  je doprinos očuvanju i brizi za okoliš.

Nositelj: Savjetovalište Lanterna i Biciklistički klub Makarska

Slične objave

Skip to content