500.000,00 kuna za unutarnje uređenje Malakološkog muzeja

Proportion
Categories: Novosti

JU Makarska razvojna agencija MARA je u srpnju ove godine na Javni poziv „Program ulaganja u zajednicu“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, prijavila projekt „Sanacija i rekonstrukcija Malakološkog muzeja u Makarskoj“, faza II, za korisnika Franjevački samostan Blažene Djevice Marije na nebo uznesene. Projektu je dodijeljeno 500.000,00 kuna što čini 90% ukupno prihvatljivih troškova.

Cilj projekta je zaštita Malakološkog muzeja u Franjevačkom samostanu Makarska te njegov razvoj na svjetskoj razini sa multimedijalnom instalacijama koji služi kao poligon za prezentaciju prirodne baštine.

Prostor Malakološkog muzeja u fazi je rekonstrukcije i sanacije (faza I), a završetak se predviđa sredinom studenog. Prvom fazom sanirat će se zidovi, stropovi, podovi, rekonstruirati prozori i vrata, rekonstruirati elektroinstalacije te će se urediti i vanjski dio malakološke zbirke.

Predmet projektne prijave za fazu II je opremanje interijera novim izložbenim vitrinama te multimedijalnom opremom čija je svrha kvalitetna prezentacija i interpretacija zbirke.

Projekt „Sanacija i rekonstrukcija Malakološkog muzeja u Makarskoj“ provodi Franjevački samostan Blažene Djevice Marije na nebo uznesene, u partnerstvu sa Gradom Makarska i Turističkom zajednicom grada Makarske, uz stručnu podršku Konzervatorskog odjela u Splitu, dok je JU Makarska razvojna agencija MARA zadužena za pripremu i prijavu projekta na otvorene natječaje i pozive za sufinanciranje projekta.

Realizacijom predmetnog projekta, Grad Makarska, ali i Splitsko-dalmatinska županija dobivaju jedinstveni sadržaj koji je već prepoznat u cijelome svijetu. Ova činjenica otvara mogućnost kreiranja jedinstvene kulturne marke grada. Otvaraju se nove mogućnosti za razvoj specijaliziranih oblika turističke ponude temeljene na kulturnoj i prirodnoj baštini na način da se razvijaju i kreiraju novi paket aranžmani, nove mogućnosti prezentacije, edukacije i interpretacije najvrjednije baštine našega grada – Franjevačkog samostana u Makarskoj. Realizacijom projekta postiže se turizam zasnovan na kulturnim sadržajima, odnosno otvara se alternativa svim posjetiteljima u predsezoni i posezoni, pa čak i u zimskom periodu.

Malakološki muzej

Malakološki muzej franjevačkog samostana utemeljio je 1963. teolog i znanstvenik fra Jure Radić. Atraktivnom postavom morskih puževa i školjkaša Jadrana iz cijeloga svijeta danas je to turistički najpoznatija malakološka kolekcija u Hrvatskoj, ali i šire. Uz bogatu malakološku kolekciju fra Jure Radića u muzeju se čuva vrijedan herbar bilja planine Biokovo i manja paleontološka kolekcija. Malakološki muzej je nastao njegovim sistematskim i požrtvovnim radom uz suradnju brojnih znanstvenika, muzejskih djelatnika, kolekcionara, a posebno vjernog mu kolege fra Franje Careva, a pod najčešće spominjanim geslom “Od naroda – narodu – za narod”.
Muzej je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. U stalnom izložbenom postavu je oko 3 000 primjeraka ljuštura razvrstanih prema geografskoj rasprostranjenosti te paleontološka zbirka fosilnih avertebrata (beskralježnjaka) u kojoj su fosili većim dijelom s područja Dalmacije, a manjim dijelom iz inozemstva. Starost fosila kreće se od trijasa do novijih razdoblja.

 

 

Slične objave