U KOTIŠINI SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA NA INTERPRETACIJSKOM CENTRU

Proportion
Categories: Novosti

U Kotišini, na blagdan sv. Martina, na novouređenoj pozornici ispred crkve sv. Ante u trenutku dok je zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić proglašavao završetak radova na interpretacijskom centru Veliki kaštel ovu obnovljenu povijesnu utvrdu, putem holograma, prekrilo je ruho hrvatske trobojnice.
Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić: “Sve je rađeno u sinergiji s Kotišanima”

– Čestitam svima na ovom vrijednom projektu kojim je Kotišina dobila novi povijesni, kulturni i turistički značaj. Prenosim vam pozdrave gradonačelnika Jure Brkana, koji je bio spriječen doći iz poslovnih razloga, a to je želio srcem i dušom jer je obiteljski vezan za ovaj zaseok – naglasio je Nemčić, podsjetivši da je zamisao o projektu počela 2015., s realizacijom se krenulo 2017., a sada se obilježava završetak projekta ‘Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina. Posebno je istaknuo sinergiju s domaćim stanovništvom tijekom pripreme i radova na terenu.

Svečanost je počela u crkvi sv. Martina u kojoj su vjernici svetkovali blagdan sveca kojeg je obilježilo milosrđe i dobrota. Misu je vodio mons. Pavao Banić zahvalivši svima koji su radili na obnovi crkve.
Ispred crkve sv. Ante, koja je bila dio projekta, Vokalna skupina Folklornog ansambla Tempet nazočnima je, koji su se pridržavali epidemioloških uvjeta, podarila izvedbu ‘Lijepe naše’ i starog napjeva.
Projekt je vrijedan 14,5 milijuna kuna: EU sudjeluje s 85 posto

Završni događaj i konferenciju projekta vodio je Toni Štulić. Istaknuto je da je nositelj ovog iznimno značajnog i vrijednog projekta pod nazivom ‘Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina’ Grad Makarska. U partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Makarske, JU Park prirode Biokovo i turističkom agencijom Tip Extreme, projekt se provodio od srpnja 2017.i to sa ciljem preusmjeravanja turističkog profila Makarske i podbiokovlja razvojem jedinstvene kulturno-turističke ponude revitaliziranog zaseoka Kotišina. Projekt je financiran sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020., u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”, uz ukupne prihvatljive troškove projekta od preko 14 i po milijuna kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava.
– Svjedoci smo koliko prirodni prostor na kojem se nalazi područje Kotišine obiluje mnogim prirodnim, povijesnim i krajobraznim vrijednostima. Osim beskrajne vizure koju daje sraz planine i mora, tu su brojni tragovi ljudskog življenja, građevine utkane podno planinskog masiva, mnogi izvori pitke planinske vode, raskošnost autohtonih biljnih zajednica i flornih elemenata te bogatstvo vizualnih, auditivnih i olafaktornih podražaja koja ispune osjetila i bez iznimke daju nezaboravan doživljaj spoja čovjeka i prirode. Sve nabrojano su i razlozi zašto je Kotišina izabrana za ovaj program u kojem su revitalizirani objekti kulturne baštine, te su postavljeni interaktivni i održivi cjelogodišnji rekreativni i kulturni sadržaji za sve posjetitelje. Upravo ovaj projekt pruža jednu novu sliku bogate i drugačije turističke ponude našega kraja.Vrijedi istaknuti kako se projekt sastoji od 6 važnih elemenata: uspostave Interpretacijskog centra Veliki Kaštel, uređenja pozornice na otvorenom ispred crkve sv.Ante, uređenja poučnih staza i obnova crkve sv. Martina, realizacije adrenalinske i pješačke ture, uređenja pješačko biciklističke staze Makarska centar – Kotišina, te samih aktivnosti Promocije koje uključuje i brendiranje ovog novog kulturno-turističkog sadržaja.

Svaki od navedenih elemenata ima značajnu ulogu u formiranju projekta, uz poseban naglasak na onom najvažnijem dijelu Interpretacijskom centru Veliki kaštel koji je obnovljen i stavljen u funkciju, odnosno, opremljen najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom. Kao takav, predstavlja središnje mjesto interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišina, i to kroz tri teme postava:arheološke, etnološke i prirodne baštine.Tako je izložen i dio arheoloških eksponata koji su pronađeni na lokalitetu Kotišina pod vodstvom Gradskog muzeja Makarska, dok etnološke priče prezentiraju način i stil življenja stanovništva s posebnim naglaskom na povezanost djelovanja čovjeka i prirode. Veći dio centra je posvećen prirodnoj baštini i fenomenu velike biljne raznolikosti na širem lokalno području, osobito baštini Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i ostavštini njegovog osnivača fra Jure Radića. Sve ove inovacije u interpretaciji, imaju cilj poticanja podizanja svijesti i interesa javnosti za očuvanje kulturne i prirodne baštine te unapređenje vrednovanja kulturne baštine kao relevantne i poželjnije atrakcije.

Ispred crkve sv. Ante: Pozornica na otvorenom

Uređena je i pozornica na otvorenom crkve sv. Ante koji je u prvoj fazi obuhvatio rekonstrukciju i sanaciju temelja crkve te implementaciju pozornice na otvorenom Proslap. Ambijentalna kvaliteta krajolika u kojem je adaptirana ova pozornica posjetiteljima pruža dojam kao da se događaji održavaju u sred netaknute prirode, podno litica planine s nezaboravnim panoramskim pogledom.Uređenjem poučnih staza kao i obnovom, odnosno, potpunom rekonstrukcijom crkve sv. Martina realizirani su i novi kulturno-turistički sadržaji. U sklopu svojih aktivnosti, Turistička agencija Tip Extreme je realizirala i promovirala dvije vrlo atraktivne pješačko adrenalinske ture Kaštel Kotišina i Kotišina – zaboravljeni težački putovi.Također, uređenjem biciklističke staze Makarska centar – Kotišina realizirana su tri inovativna, cjelovito opremljena odmorišta na ciklo turističkoj ruti od kojih jedno služi i u svrhu promatranja ptica. Promotivne aktivnosti su osmišljene imajući u vidu posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, ali i predstavljanje na stranim tržištima. Istodobno, kroz ovaj dio osigurali su se i specifični zahtjevi svih navedenih i različitih komponenata projekta, s naglaskom na brendiranje čitavog novog kulturno-turističkog sadržaja, kazao je Štulić.

Ispred projektnog tima koji je posljednje tri godine radio na pripremi i provedbi aktivnosti ovog projekta govorila je Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU MARA.

Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica JU MARA: Novi kulturno-turistički i edukativni sadržaj
– Koliko je projekt poseban govori i specifičnost same lokacije Kotišine, odnosno njegova iznimna krajobrazna i kulturna vrijednost. Upravo stoga i aktivnosti koje su se provodile u pojedinim trenutcima nisu bile ni jednostavne za provesti, a problemi i izazovi su zahtijevali sveobuhvatan pristup i uključenost svih dionika. S druge strane projekt je financiran sredstvima EU fondova te je i s tog aspekta zahtijevao poštivanje brojnih pravila i procedura.
I zato, na kraju mogu izraziti ogromnu sreću i ponos što smo došli do samoga kraja projekta koji je iznjedrio potpuno novi kulturno-turistički i edukativni sadržaj grada Makarska.
Projekt je od samog početka bio ambiciozno zamišljen na način da razvojem segmentirane turističke ponude postane primjer dobre prakse u našoj županiji ali i šire.
Stoga, na ovom sadržaju još puno treba raditi u sinergiji s lokalnim stanovništvom, uvažavajući pritom zakone prirode i samog lokaliteta. Diferencijacija nove turističke ponude od dosadašnje i njena neovisnost o suncu i moru doprinijet će produljenju turističke sezone, jačanju i proširenju turističke ponude na području Makarske, naglasila je Vukadin Vranješ, te se zahvalila Ministarstvu regionalnog razvoja i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje poslova EU-a, projektnom timu koji je radio na projektu, glavnim konzervatoricama Aniti Gamulin i Silvi Kukoč, projektantima Glavnog projekta rekonstrukcije Uredu Marčić, projektantima izvedbenog projekta likovnog postava i opremanja interijera Kaštela tvrtki Kocka, izvođačima radova Zajednici ponuditelja Reliance i Polinom, izvođačima radova na uređenju i opremanju interijera i multimedije Smart Audio Visual, Gradskom muzeju Makarska koji je proveo arheološka istraživanja te don Pavlu Baniću koji je u samom početku prepoznao važnost projekta te u svrhu projekta dao Gradu na korištenje imovinu Župe, arhitektici Sonji Duki te Mili Lukić.

Kotišanin Jako Lovreta: “Srce mi je veliko”

Radost završetka projekta iskazao je i jedan od najstarijih Kotišana 88-godišnji Jako Lovreta istaknuvši da mu je srce veliko kada vidi da njegova Kotišina ide naprijed. – Cijeli život sam u građevinarstvu, ovaj teren je težak i zahtjevan, i mogu reći da je sve ovo bio veliki izazov za one koji su sudjelovali i radili, kazao je barba Jako.
Svečanost se potom prenijela u interpretacijski centar Veliki kaštel, a koji je blagoslovio mons. Pavao Banić. Obnovljenom povijesnom utvrdom, u kojoj se može pogledati arheološki postav mjesta Kotišine, doživjeti prirodna i kulturna baština Kotišine i planine Biokovo, upravljat će Gradski muzej Makarska, a za posjetitelje će biti otvorena od travnja 2021. godine.

Tekst: Makarsko primorje

Foto: Ante Bebić

Slične objave

Skip to content