EUdukacija: Virtualni obilazak lokacija EU projekata: Kotišina, Malakološki muzej, Centar za posjetitelje Makarska, SKYWALK

Proportion
Categories: Novosti

U povodu obilježavanja Dana Europe, 9. svibnja, u sklopu projekta EUdukacija, JU MARA planirala je posjet lokacijama EU projekata: Kotišini i dijelu PP Biokovo, Malakološkom muzeju i prezentacijskom centru TZ-a, čime bi djecu i mlade osnovnih i srednjih škola kao i sve zainteresirane informirali o prednostima članstva u EU kroz financiranje različitih razvojnih projekata u lokalnoj sredini.

Nositelj projekta EUdukacija je Udruga Ruke za bolju Makarsku, a projektni partner Savjetovališta Lanterna, dok projekt financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova iz područja Informiranje o EU.

S obzirom na situaciju uslijed pandemije koronavirusa, sve aktivnosti projekta su trenutno, nažalost obustavljene!

Dok čekamo nastavak projektnih aktivnosti i planirani posjet ovim značajnim lokacijama, za vas smo pripremili virtualni obilazak lokacija EU projekata, sa osnovnim informacijama o projektima.

  • Prvi obilazak odnosio se na lokaciju Biokovo – Skywalk, izgrađen u sklopu projekta Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo.
  • Drugi obilazak obuhvaća Centar za posjetitelje Makarska.
  • Treći obilazak vodi nas u Malakološki muzej Franjevačkog samostana BDM na nebo uznesene
  • Posljednji obilazak vodi nas u obilazak Kotišine u sklopu projekta ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina”

 

REVITALIZACIJA KULTURNO-POVIJESNE BAŠTINE ZASEOKA KOTIŠINA

Nositelj: Grad Makarska

Projektni partneri: Turistička zajednica grada Makarske; Javna ustanova ”Park prirode Biokovo” te turistička zajednica TIP-EXTREME.

Ukupni prihvatljivi troškovi: 14.715.743,08 kuna

Bespovratna sredstva: 12.508.313,68 kuna

Projekt ”Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” financiran je sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova  – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. , u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”.

Lokacija projekta, zaseok Kotišina, osigurava preusmjeravanje žarišta turističke potražnje van obalnog pojasa u aktivnosti i sadržaje zasnovane na kulturnoj i prirodnoj baštini, te sinergiji turizma i lokalnih sistema proizvodnje. Kulturna baština obuhvaćena ovim projektom odnosi se na Veliki Kaštel, Crkvu sv. Martina i Crkvu sv. Ante.

Komponente (aktivnosti) koje projekt obuhvaća:

  1. Uspostava interpretacijskog centra Veliki Kaštel, koji će se opremiti najsuvremenijom multimedijalnom tehnologijom (virtualna stvarnost) za kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije baštine Kotišine,
  2. Uređenje pozornice na otvorenom kod Crkve Sv. Ante, koja će se opremiti novom opremom i sadržajima,
  3. Obnova Crkve sv. Martina, uređenje poučnih staza i difuznog etnografskog postava na otvorenom sela Kotišina,
  4. Realizacija adrenalinskih tura „Kaštel Kotišina“ i „Kotišina – zaboravljeni težački putovi“; kao i pješačke ture „Tragovima svetomartinske bratovštine“;
  5. Uređenje pješačko- biciklističke staze „Makarska centar – Kotišina“,
  6. Promocija i vidljivost integriranog programa.

Identificirani specifični ciljevi koji se planiraju postići uz spomenutu turističku valorizaciju odnose se na kreiranje središnjeg mjesta interpretacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine Kotišine, stvaranje jedinstvenih interaktivnih doživljaja za široku skupinu posjetitelja kroz inovativnu uporabu najsuvremenijih tehnologija, unaprjeđenje sustava zaštite i upravljanja zaštićenom kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom, povećanje zapošljavanja, te intenziviranje gospodarske aktivnosti za daljnji održivi razvoj Kotišine.

 

 

 

Virtualni obilazak nalazi se ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=74j-FcUnaMM

 

MALAKOLOŠKI MUZEJ

Malakološki muzej Franjevačkog samostana u Makarskoj je otvoren za javnost 30. travnja 1963. godine u starom dijelu Franjevačkog samostana koji je zaštićeni spomenik kulture. Sadrži više od 3000 primjeraka izloženih školjaka. U muzeju se mogu vidjeti ne samo školjke Jadranskog mora, već i brojne vrste tropskih i suptropskih mora, koje su i najprivlačnijih boja i oblika među svim školjkama.

O Malakološkom muzeju

Makarski Malakološki muzej jedna je od najvrjednijih kulturnih ustanova, kako grada Makarske tako i cijele zemlje. Malakološki muzej Franjevačkog samostana utemeljio je 1963. godine dr. fra Jure Radić atraktivnom postavom školjkaša Jadrana i cijelog svijeta. Uz vrijednu i bogatu malakološku kolekciju, dr. fra Jure Radić sačuvao je i vrijedan herbarij bilja planine Biokovo i manje paleontološke kolekcije. Utemeljitelj muzeja bio je sin pomorca, koji se od djetinjstva zagledao u lice mora i njegove darove, a posebno školjke duž priobalja i otoka Hrvatske, pa tako i svijeta. Glavninu muzejskog fundusa u izložbenom dijelu čine školjke morskih puževa, školjkaša i po nekoliko primjeraka iz drugih razreda mekušaca, zatim koralja i mali broj drugih morskih vrsta. Osim školjaka iz našeg mora, u izložbenom su postavu školjke iz drugih mora i oceana: Havaja, Oceanije, Kalifornije, Kine, Japana, Kariba, Australije, Madagaskara, Tanzanije, Filipina, Indonezije, Crvenog mora, Antarktike i Koraljne barijere.

Virtualni oblazak pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=Yi0rc_1Q418

 

CENTAR ZA POSJETITELJE

Centar za posjetitelje Makarska u vlasništvu je Grada Makarske, a nalazi se u baroknoj Palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovini 18. st. na zapadnoj strani gradske obale i luke, upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Prostor se prostire na 130 m2 površine, na najfrekventnijoj lokaciji u gradu gdje je najveća koncentracija turista; predjelu koji spaja gradsku šetnicu i plažu sa gradskom rivom, odmah pored trajektnog pristaništa, u neposrednoj blizini stare gradske jezgre te brojne kulturno-povijesne sadržaje grada Makarske.

Centar za posjetitelje pruža brojne sadržaje i atrakcije namijenjene više ciljanih skupina turista s ciljem interpretacije, edukacije i prezentacije kulturne i prirodne baštine grada Makarske suvremenim multimedijalnim instalacijama.

Svrha Centra za posjetitelje je da postane polazište svakog turista u Makarskoj, u kojem će se turistima ukazivati na selektivne sadržaje i mogućnosti destinacije (informacije o kulturnoj i prirodnoj baštini, manifestacijama i događajima, sadržajima kreativnog turizma, gastro sadržajima, specijaliziranim oblicima turističke ponude i sl.) te na taj način utjecati na kvalitetniji boravak turista u pred i posezoni.

Središnji dio Centra je BURA, multimedijalna instalacija koja prezentira makarsku buru u svoj svojoj snazi, silini i ljepoti. Bura kao element turističke ponude prezentirana je kroz video i zvukove bure te pruža posjetiteljima osjećaj fascinantne snage bure.

Ovakav sadržaj osobito je neophodan u pred i posezoni kada pada interes za resurse sunca i mora i kada Makarsku posjećuju.

Centar za posjetitelje imat će i turističko-informativnu svrhu tj. Ukupna vrijednost projekta je 1.621.000,00 kuna, uz sufinanciranje Ministarstva turizma sa 700.000,00 kuna.

U suradnji sa Turističkom zajednicom grada Makarske, JU MARA osmislila je sadržaje centra, te pripremila projektno-tehničku dokumentaciju za nositelja projekta Grad Makarsku radi prijave na javni poziv Ministarstva turizma temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017.

Virtualni obilazak pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=_hvCWTW2qRw&fbclid=IwAR0K5rwRkSA8DeJf_AMlzdDSpaTX6exc1SqEWYk6SyQzxuRw__Ujnn5ACAc

 

 

SKYWALK

Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo

 

Naziv korisnika: Javna ustanova „Park prirode Biokovo“

Naziv partnera: GSS i JU Makarska razvojna agencija – MARA

Ukupna vrijednost projekta: 34.183.407,30 kn

EU sufinanciranje: 27.235.490,42 kn

Razdoblje provedbe projekta: 8. studenog 2016. – 31. siječnja 2021.

 

Opis projekta: Svrha projekta Novi Adrion je poticaj društveno-gospodarskog razvoja Makarske rivijere (Makarska, Podgora, Zagvozd, Tučepi) i Splitsko-dalmatinske županije kroz održivo upravljanje Parkom prirode Biokovo. Projekt obuhvaća ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu i edukativne i komunalne sadržaje te sustav prijevoza i sigurnosti posjetitelja. Ciljne skupine projekta su posjetitelji kojima će biti omogućeno upoznavanje baštine i provođenje aktivnog odmora i odmora u prirodi, turistički djelatnici koji će predstaviti nove turističke aranžmane, zaposlenici JU PP Biokovo te lokalna zajednica makarske rivijere.

 

SKYWALK

Lokacija Skywalka nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na visini od 1228 nadmorske visine. Doživljaj lokacije i atraktivni pogled na Makarsku rivijeru, Jadran i otoke naglašen je prilaskom samom vidikovcu koji je uzdignut u odnosu na prilaznu cestu te sadrži element iznenađenja.

Platforma Skywalk je namijenjena posjetiteljima i predstavlja sadržaj visoke atraktivnosti zbog svoje jedinstvenosti. Čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive. Cilj hodanja po platformi je stvaranje jedinstvenog doživljaja planine, visine i mora, odnosno ekstremne i nezaboravne šetnje u kontroliranim uvjetima. Na razini svih nacionalnih i parkova prirode u Hrvatskoj ne postoji slična građevina, stoga ona svakako predstavlja okosnicu atraktivnosti nove posjetiteljske ponude PP Biokovo.

Virtualni obilazak pogledajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=zWaUFa5GZ6Q

Slične objave

Skip to content