Priopčenje za medije – Završeni radovi na Energetskoj obnovi zgrade DV Ciciban

Proportion
Categories: Novosti

Radovi na energetskoj obnovi zgrade dječjeg vrtića Ciciban, koji traju od 10. kolovoza 2016. su završeni. Projekt je financiran iz Pilot projekta Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2. na kojeg se Grad Makarska prijavio u studenom 2015.

Da podsjetimo, zgrada vrtića izgrađena je 1979. godine, a starost objekta uzrokovala je veliku potrošnju primarne energije, prokišnjavanje, prodor vlage i gljivica kao i ostale probleme koji su otežavali boravak djece i djelatnika. Zgrada vrtića Ciciban centralna je zgrada ustanove Biokovsko zvonce koja servisira i ostale izdvojene vrtiće, a u njoj se, osim prostorija za djecu, ureda i sanitarija nalazi kuhinja, praonica, uredi i kotlovnica te je stoga sam objekt itekako značajan za funkcioniranje ostalih vrtićkih skupina.

Projektom energetske obnove rekonstruiran je krov, toplinski su izolirani vanjski zidovi, izvršena je zamjena dijela vanjskih otvora i kotla, ugrađena su 4 nova solarna toplinska kolektora i novi termostatski radijatorski ventili te je zamijenjena unutarnja rasvjeta novim LED svjetiljkama.

Ovim mjerama ostvarene su zaista značajne uštede u potrošnji energije od 85%, smanjene su štetne emisije CO2 za 85%, riješeni su učestali problemi prokišnjavanja, prodora vlage i nastanka gljivica djece u vrtiću, porasla je kvaliteta njihova boravka, povećana je njihova sigurnost, a osobito se očituje pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje. Također, zgrada je iz energetskog razreda C obnovljena i sada spada u energetski razred A.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta je 2.496.239,78 kn, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1.625.041,78 kn, tj. 70 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj: 696.446,48 kn – 30 %, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost: 928.595,30 HRK – 40 %.

S obzirom su za vrijeme radova uočeni dodatni problemi koji su posljedica dotrajalosti objekta, a ne odnose se direktno na energetsku obnovu, Grad Makarska uložio je dodatna sredstva s ciljem rješavanja svih problema na objektu.

Zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika: Grada Makarska kao investitora, Edinga d.o.o. kao izvođača radova, Ureda ovlaštenog ing. građevinarstvaTonkaAljinović Gojak kao stručnog nadzora te osobito svih djelatnika DV Biokovsko zvonce, radovi su protekli u najboljem redu, na radost i veselje korisnika vrtića – djece i njihovih roditelja.

Energetski obnovljena zgrada vrtića Ciciban jedna je od prvih zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja u Dalmaciji koja je obnovljena uz sufinanciranje iz EU fondova te može služiti kao primjer dobre prakse ostalim jedinicama lokalne samouprave. Projekt promovira energetsku učinkovitost i uvođenje obnovljivih izvora energije s ciljem razboritog i racionalnog korištenja prirodnih bogatstava. Ljepši izgled zgrade vrtića Ciciban znatno utječe na zaštitu i unapređenje kvalitete okoliša te potvrđuje status „Eko vrtića“ kao nositelja Zelene zastave.

Svečanost povodom otvaranja energetski obnovljenog vrtića „Ciciban“ upriličit će se 4. svibnja 2017. (četvrtak), a istom će nazočiti i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, o čemu će detaljno izvijestiti protokol Ureda gradonačelnika Grada Makarske.

 

Voditeljica projekta

Lidija VukadinVranješ

Slične objave

Skip to content